null Beeld

Déze app kan door middel van foto’s huidkanker vroegtijdig opsporen

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker. Het is heel belangrijk om huidkanker vroegtijdig te ontdekken en dat kan sinds kort met déze app. 

Demi Schoenmakers

Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Jaarlijks komen er in Nederlands 60.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij en dat houdt in dat deze ziekte voorkomt bij 1 op de 6 Nederlanders.

Eenvoudig en snel

Om huidkanker te voorkomen is het ten eerste belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon, zodat de uv-straling geen schade kan veroorzaken. Bovendien moeten we onze huid regelmatig controleren op zonneschade, ofwel vlekjes. Dit kan sinds kort snel, makkelijk en kwalitatief via de SkinVision-app, zodat mogelijke huidkankers al in een vroeg herkend kunnen worden.

Profiel

Het werkt heel simpel. Nadat je de app hebt download, moet je je gegevens invullen. Daarna zie je dat de app uit 4 onderdelen bestaat: de huidige uv-index in je buurt, je risicoprofiel, je huidtype en je fotoalbums met de foto's die je zelf van je huid hebt gemaakt.

Uv-straling

Door je locatievoorzieningen aan te zetten, kun je bij 'de huidige uv-index' heel makkelijk zien hoe hoog de uv-index bij jou in de omgeving bedraagt. Ook staat erbij wat voor kleding je moet dragen en welke zonbeschermingsfactor je het beste kunt gebruiken of welke maatregelen je moet nemen.

Risico

Bij je risicoprofiel moet je aantal persoonlijk vragen beantwoorden over de moedervlekken op je lichaam. Na 8 vragen krijg je een uitslag. Ze geven dan of je een laag of hoog risico loopt op het ontwikkelen van een melanoom. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Een verdachte moedervlek kan een melanoom zijn.

Foto's maken

Bij je huidtype vul je ook enkele vragen in, zoals je natuurlijke haarkleur en de kleur van je huid. Zo kan de app jouw huidtype bepalen. Pas daarna is het tijd voor de echte test. Met behulp van je camera kun je foto's nemen van een aantal plekken op je huid. Dit doe je door heel eenvoudig de vlekjes op je huid te scannen. Daarna krijg je gelijk een risico-indicatie te zien. Dit kan laag, laag (met symptomen) of hoog zijn. Ook kan de app je aanbevelen langs te gaan bij een dokter.

Twijfel

Wat handig is aan de app, is dat je de foto's kun bewaren en een melding kan instellen om regelmatig bepaalde moedervlekken te checken. Zo kun je controleren of ze wel of niet veranderen. Bij twijfel kun je altijd het beste naar een huisarts gaan. Hij of zij kan je verder helpen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be, SkinVision. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden