Speculoos Beeld Getty Images
SpeculoosBeeld Getty Images

Deze Belgische lekkernij wordt geprezen als dé kersttrend van dit jaar

Speculooskoekjes bestaan inmiddels al bijna een eeuw, maar zijn sinds kort bijzonder populair. Helemaal nu het kouder wordt en Kerstmis dichterbij komt.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn ze er blijkbaar dol op. De Britse krant The Guardian prijst de Belgische lekkernij als ‘de kersttrend voor dit jaar’.

Biscoff

In het Verenigd Koninkrijk spreken ze overigens niet over speculoos, aangezien dat een tongbreker zou zijn. Ze noemen het Belgische koekje ‘biscoff’, een samentrekking van de woorden biscuit en coffee.

Dat speculoos dé trend van het moment is, heeft waarschijnlijk te maken met de pandemie. De journalist van het artikel zegt dat het afgelopen jaar verschillende mensen aan het bakken zijn geslagen. Zij maakten nogal graag desserts met de koffiekoekjes. Aangezien het Belgische lekkernij een winterse smaak heeft en speculaas en ginger bread ook traditiegetrouw gelinkt worden aan Kerst, zijn de kerstrecepten dit jaar vooral geïnspireerd op het speculooskoekje.

Speculoos of speculaas?

Je hebt speculaas en speculoos, maar wat is eigenlijk het verschil? Het zit ’m in de kruiden. In speculaas wordt een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper gebruikt. De -loos in speculoos betekent dat het koekje zonder deze speculaaskruiden gemaakt wordt. Meestal wordt er bij speculoos tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel gebruikt.

Zin om zelf wat te bakken, maar heb je wat inspiratie nodig? We zetten een paar heerlijke speculoosrecepten voor je op rijtje:

Breng kerst in huis met deze homemade kerstkoekjes:

Bron: The Guardian.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden