null Beeld

Deze dingen moet je weten voor het schoonmaken van je mondkapje

Het dragen van een mondkapje is in Nederland geen verplichting, maar toch doen sommigen het omdat ze het een fijn idee vinden. Het is echter wel belangrijk om het mondkapje geregeld te reinigen, maar hoe doe je dat nou doeltreffend?

Anne-Flore Muller

Volgens Jade Flinn, een verpleegster gespecialiseerd in persoonlijke beschermingsmiddelen, is het een goede vuistregel om je mondkapje te behandelen zoals je je ondergoed behandelt. "Ik raad altijd aan om je masker te verfrissen zoals je je ondergoed verschoont: dagelijks ', zegt ze tegen Apartment Therapy.

Zelfgemaakte maskers

Hoe je het schoonmaakt, verschilt echter wel per stof. Een zelfgemaakt mondkapje van katoen kun je gewoon in de wasmachine gooien, maar Jade Finn raadt aan om het apart te wassen en niet bij andere katoenen was te stoppen. Je kunt deze bescherming het beste in een wasnetje wassen, waar je normaalgesproken je delicate was zoals bh's in wast.

Ziekenhuismasker

Wanneer je een professioneel ziekenhuismasker hebt, kun je deze hergebruiken. Deze maskers zijn in eerste instantie écht alleen bedoeld voor mensen die in het ziekenhuis werken, maar mocht je ze in je bezit hebben dan is hergebruiken ten zeerste aan te raden. Jade Flinn raadt aan om zo'n mondkapje op te hangen in de frisse lucht, of het masker 72 uur in een papieren zak te laten voordat het opnieuw wordt gedragen (dat is de langste tijd dat het coronavirus naar verwachting op elk oppervlak zal leven). Let wel: een plastic zakje werkt echter niet! Ook schoonmaken door middel van stomen is niet effectief genoeg volgens de verpleegkundige.

Weggooien

En wanneer is het tijd om je mondkapje weg te gooien? Als het zichtbaar vervuild is, als er duidelijke slijtage zichtbaar is, of als een deel ervan beschadigd is. Weggooien kan prima in je eigen prullenbak. Wanneer je een prullenbak met gesloten deksel hebt, kan je de zak nog gewoon laten zitten. Maar de meest veilige manier is om de vuilniszak met het mondkapje erin direct dicht te knopen en weg te gooien. En was je handen na gebruik, maar dat moge inmiddels duidelijk zijn.

Wil je zelf een mondkapje maken? Dan kun je dat aan de hand van dit gemakkelijke patroon heel simpel doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Appartment Theory. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden