null Beeld

Déze invloed heeft de winter op je menstruatie

Ondanks alle gezelligheid in de decembermaand, is de winter voor veel mensen niet het favoriete seizoen met die kou en korte dagen. Nu blijkt de winter ook nog invloed te hebben op je menstruatie.

Kim van Weering

We leggen je uit hoe het zit.

Winters 'feestje'

Volgens dokter Preethi Daniel, klinisch directeur van de London Doctors Clinic, 'klagen' vrouwen vaak over het feit dat hun menstruatie erger wordt in de winter. En dan gaat het met name om de lengte van de cyclus. Ongesteld zijn is al niet zo'n feest, en nu blijkt ook nog dat je menstruatie in de winter langer duurt. Bijna een dag langer - 0,9 dag om precies te zijn.

Pijnlijke borsten

En dan nog iets: Dr. Daniel vertelt ook dat vrouwen in de koudere maanden vaker last hebben van vervelende premenstruele symptomen. Dat zijn symptomen als pijnlijke borsten en stemmingswisselingen die vaak in de tweede helft van je cyclus voorkomen. Dat valt volgens de dokter goed te verklaren: "Winter betekent dat we meer tijd in huis doorbrengen en dat we minder bewegen en meer eten. Dit kan een slecht effect hebben op die premenstruele symptomen. Vrouwen die actiever zijn, hebben over het algemeen een veel 'normalere' cyclus dan vrouwen die nauwelijks bewegen", vertelt ze.

Heel normaal

Hoe vervelend het ook is, het is dus normaal om kleine veranderingen in je menstruatiecyclus te ontdekken tijdens de winter. Maar doe ons toch de lente en zomer maar.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden