null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze knobbeltjes wijzen waarschijnlijk niet op borstkanker

Het is als vrouw belangrijk om regelmatig je borsten te controleren op knobbeltjes. Van de knobbeltjes die ontdekt worden, is gelukkig maar 10% procent ook echt kanker.

Kirsten BloemenGetty Images/iStockphoto

Simon Marsh, een Britse chirurg, weet dat bobbeltjes ook een heleboel andere oorzaken kunnen hebben. ‘‘Kankerknobbeltjes zijn meestel hard en grillig en doen meestal geen pijn'', vertelt Marsh. De volgende knobbeltjes komen volgens hem ook veel voor.

Let op: als je een knobbeltje hebt ontdekt en je twijfelt, of hij verdwijnt niet binnen 2 tot 4 weken, moet je altijd een dokter raadplegen!

Ovaal knobbeltje dat kan bewegen onder de huid

Dit kan mogelijk een fibraodenoom zijn. Vooral vrouwen in de 20 of 30 krijgen deze regelmatig. Zo'n knobbeltje is meestal 1 tot 2 centimeter breed en kan een beetje bewogen worden. Een fibraodenoom ontstaat doordat gezonde kliercellen en het bindweefsel van de borsten samenklitten. Fibraodenomen komen meestal voor in het bovenste en buitenste deel van de borst.

Zacht knobbeltje, niet breder dan 5 tot 6 centimeter

Dit zou een hamartoom kunnen zijn. Het bobbeltje voelt zacht aan, net zoals de rest van de borst. Het is dan ook onschuldig: het borstweefsel is iets buiten proportie gegroeid. Hamartomen kunnen overal in het lichaam ontstaan en ze kunnen erfelijk zijn.

Rond, stevig bobbeltje dat kan bewegen onder de huid

Dit bobbeltje, dat mogelijk een phyllodestumor is, lijkt sterk op een fibroadenoom, maar is meestal iets groter, namelijk zo'n 2 tot 5 centimeter. Deze komen meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 40. Het merendeel van deze knobbeltjes is onschuldig, maar ongeveer 10% is wel kankerachtig. Laat dit bobbeltje dus wel checken.

Harde knobbel na een blauwe plek

Wanneer je een heftige blauwe plek hebt gehad, kan dit bobbeltje ontstaan. Als de zwelling van de blauwe plek minder wordt, wordt het vetweefsel harder. Hierdoor ontstaat er soms een knobbeltje van zo'n 2 tot 3 centimeter, die erg pijnlijk kan zijn. Dit wordt vetnecrose oftewel gehard vet genoemd. Vetnecrose kan soms lijken op kanker, daarom is het belangrijk deze wel te laten checken.

Rood, pijnlijk bobbeltje tijdens borstvoeding

Dit kan een borstabces zijn. Dit is in feite een infectie, die veroorzaakt wordt doordat de bacteriën uit de mond van de baby in het borstweefsel terechtkomen. Een abces is een soort zakje met pus en kan tot 10 centimeter groot worden.

Klein en stevig knobbeltje onder de tepel

Het is mogelijk dat dit een borstadenoom is. Deze bobbeltjes worden gevormd door een klompje kliercellen. Deze zitten net achter de tepel en produceren de moedermelk tijdens het geven van borstvoeding. Net zoals fibroadenomen zijn deze knobbeltjes rond en zacht, maar ze kunnen niet bewegen. Ze worden niet supergroot en doen heel af en toe pijn. Laat voor de zekerheid toch even checken of dit bobbeltje onschuldig is. Bij twijfel wordt het verwijderd.

Klein knobbeltje dat kan bewegen onder de huid

Mogelijk is dit een lipoom. Een lipoom ontstaat door vetcellen die onder de huid samenklitten. Ze voelen zacht en sponzig aan en zijn pijnloos. Lipomen kunnen over het hele lichaam voorkomen, behalve op je handpalmen en voetzolen, want daar zit geen vet.

Sponzig en pijnlijk knobbeltje dat opeens opduikt

De kans is groot dat dit een borstcyste is. Dit zijn een soort zakjes met vocht en duiken vooral op bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Ze voelen zacht aan en kunnen lichtjes bewegen onder de huid. Borstcystes kunnen overal op de borst ontstaan en de huid eromheen kan soms een beetje rood zijn. Als je borstvoeding geeft, kan het ook een galactocoeleyste zijn. Dit is hetzelfde idee, maar dan zit de cyste vol melk in plaats van vocht. Ben je boven de 70 en heb je een cyste? Laat het dan even checken, want in deze leeftijdsgroep zou het kanker kunnen zijn.

Nogmaals: twijfel je of wil je het toch zeker weten? Breng dan altijd een bezoek aan de huisarts. Beter een keer te vaak naar de dokter dan te weinig.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Goed gevoel. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden