null Beeld

Déze ontstekingsremmer zou volgens Britse onderzoekers helpen bij ernstige corona

Dexamethason is een ontstekingsremmer dat wordt gebruikt bij patiënten met bijvoorbeeld ernstige astma of kanker, maar het zou ook de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten aanzienlijk vergroten. Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Oxford.

En het fijne is: het is nog eens goedkoop én breed inzetbaar.

Minder kans op overlijden

Volgens de Britse wetenschappers is het effect van de ontstekingsremmer het grootst bij covid-19-patiënten die moeten worden beademd. De kans dat zij overlijden zou door de ontstekingsremmer met maar liefst een derde afnemen. Voor patiënten die niet aan de beademing liggen maar wel zuurstof toegediend krijgen, geldt dat hun overlijdenskans met een vijfde wordt verminderd, zo concluderen de Britten.

“Baanbrekende ontwikkeling”

De onderzoekers spreken van een ‘baanbrekende ontwikkeling’ in de strijd tegen het coronavirus. Hoewel het volledige onderzoek nog niet is gepubliceerd, is arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht er enthousiast over. “Ik durf nu al te zeggen dat dit de behandeling van covid-19-patiënten op de IC verder gaat brengen,” zo vertelt hij aan de NOS.

“Krachtige onderdrukker van een ontstekingsreactie”

Dat het middel bij mensen met een ernstige corona-infectie beter lijkt te werken dan bij patiënten die geen beademing of extra zuurstof nodig hebben, heeft volgens Bonten met het volgende te maken: “Bij die allerziekste covid-19-patiënten zien we dat hun afweer behoorlijk op hol is geslagen. En dexamethason is een soort paardenmiddel om de afweer weer tot rust te brengen. Het is een krachtige onderdrukker van een ontstekingsreactie.”

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden