null Beeld Los Angeles Times via Getty Imag
Beeld Los Angeles Times via Getty Imag

Deze Poolse zoete honingcake is een trend op internet: zó maak je hem

Nu de herfst zijn intrede heeft gemaakt is het weer tijd voor meer activiteiten binnenshuis. Lekker de keuken in duiken om te bakken, bijvoorbeeld. Zin om eens iets anders dan appeltaart of simpele cake te maken? Maak dan eens deze Poolse zoete honingcake!

Het baksel is momenteel een grote hit op internet, en zó gemaakt.

Meditatief bakken

Bakken kan meditatief werken. Het zoeken van een recept, kneden van het deeg en de geur die langzaam de keuken vult wanneer het baksel in de oven staat... het is niet voor niets dat velen bakken als hobby hebben. Toch kan telkens dezelfde taart of cake maken al snel vervelen, waardoor ook het plezier in het bakken zelf verloren kan raken.

Voorkom de bak sleur

Af en toe iets nieuws proberen biedt uitkomst en voorkomt dat je in een bak sleur terechtkomt. Een cake met een twist en een Pools tintje is daar het ideale, laagdrempelige en toch verrassende recept voor. De cake heet Pierlik Litewski, is een zoete, fruitige honingcake en staat in een handomdraai op tafel.

Dit heb je nodig

  • 125 g boter
  • 250 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 el pruimenjam
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 el graankoffie
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 300 g tarwebloem
  • 4 theelepels peperkoekkruiden

    En voor het glazuur
  • 75 ml room
  • 1 el graankoffie
  • 100 g pure chocolade

Zo maak je deze Poolse Pierlik Litewski cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm (12 x 25 cm) in en bestrooi met een beetje bloem.
  • Smelt vervolgens de boter in een pan, voeg suiker toe en meng. Voeg honing, pruimenjam, peperkoekkruidenmengsel, kaneel en cacao toe.
  • Verwarm alles onder voortdurend roeren en haal dan de pan van het vuur. Wacht een minuut en voeg dan een voor een baking soda, koffie, melk en losgeklopte eieren toe.
  • Meng alles met een lepel. Strooi de bloem geleidelijk door een zeef, onder voortdurend roeren. Er mogen geen klontjes meel in zitten.
  • Giet nu het mengsel in de ingevette cakevorm en zet het 45 minuten in de oven.
  • Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen.
  • Als het is afgekoeld, snijd het dan horizontaal doormidden, verwijder voorzichtig de bovenste helft en bestrijk de onderste helft met jam. Plaats vervolgens het bovenste gedeelte terug op de cake.
  • Breng voor het glazuur de room aan de kook in een pan, haal van het vuur, voeg de koffie toe en roer tot deze is opgelost.
  • Breek de chocolade in kleine stukjes en voeg deze ook toe en roer nogmaals om alles te laten smelten.
  • Verdeel het over de taart en strijk het glad. Laat alles weer afkoelen. Snijd in vierkante stukken of plakjes om te serveren.

Eet smakelijk!

Bron: Freundin

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden