Minder plastic: Albert Heijn stopt met plastic broodclips Beeld Albert Heijn
Minder plastic: Albert Heijn stopt met plastic broodclipsBeeld Albert Heijn

Deze supermarkt stopt met plastic broodclips

Je kent ze wel: die plastic clips, die in de supermarkt worden gebruikt om broodzakken af te sluiten en die je thuis gebruikt tot het brood op is, maar daarna waarschijnlijk weggooit. Welnu, die clips worden vervangen door clips van papier.

RedactieAlbert Heijn

Althans, bij Albert Heijn.

Albert Heijn vervangt plastic broodclip

De aanpassing scheelt op jaarbasis 125 miljoen plastic clipjes, laat de supermarktketen op haar website weten. Oftewel een hele hoop wegwerpplastic, want de oude clips konden niet gerecycled worden, daar zijn ze te klein voor.

Het ontwikkelen van een recyclebare clip was niet van de ene op de andere dag gebeurd. De papieren variant moest door een machine dichtgemaakt kunnen worden, stevig zijn én de verpakkingsdatum moest erop gedrukt kunnen worden.

In eerste instantie krijgen de zakken met Zaans volkoren brood en de eierkoeken een papieren clipje, maar in de zomer moet het plastic helemaal weg zijn.

Bewustere keuzes

Papieren broodclips zijn overigens niet nieuw, ze worden bij sommige bakkerijen al gebruikt. Zoals bij Bakker van Maanen, een keten met ruim zestig filialen. “Bij ons kunnen klanten kiezen”, vertelt een woordvoerder. “Sommige klanten vinden plastic toch prettiger.”

Ook zien ze bij Bakker van Maanen dat mensen het plastic clipje mee terug naar de winkel nemen, zodat het om een nieuwe broodzak kan. Klanten kunnen bij de bakkerij ook eenmalig een katoenen broodzak kopen. Als ze die laten vullen, krijgen ze tien cent korting op een brood.

Volgens Milieu Centraal is deze ontwikkeling een goed signaal: “Dit draagt bij tot bewustwording van het maken van duurzame keuzes.” Verpakkingen zijn - mocht je het nog niet weten - goed voor tien procent van de milieu-impact.

Vergeet jij ook vaak een tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen? Met deze duurzame tip heb jij er altijd een bij je.

Bron: AH, Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden