Déze symptomen van progressieve supranucleaire paralyse (PSP) wil je niet negeren
Progressieve supranucleaire paralyse, ook wel PSP genoemd, is een zeldzame aandoening die verlammingen in de hersenen veroorzaakt. Veel mensen kennen deze ziekte niet, terwijl het wel belangrijk is om de symptomen op tijd te herkennen.
Bij PSPs gaan de hersenen steeds minder goed werken, omdat op sommige plekken in de hersenen schade ontstaat. Hierdoor krijgen mensen met PSP moeite met het evenwicht, gaan langzamer bewegen, worden onhandig en kunnen sneller vallen. Het verschilt per persoon hoe snel dat gaat, maar PSP is wel een progressieve ziekte. Dit betekent dat het ziektebeeld steeds erger wordt.
Gen
De oorzaak van PSP is niet precies bekend, maar er wordt gedacht dat een stof (een soort eiwit) zich op sommige plekken in de hersenen opstapelt. Hierdoor raken de hersenen op die plekken beschadigd en gaan ze steeds minder goed werken. Waarom dit bij sommige mensen gebeurd, is niet duidelijk. Het kan door een afwijking in een gen komen.
Parkinson
PSP is een vorm van parkinsonisme. De aandoening heeft gelijkenissen met de ziekte van Parkinson maar tegelijk ook enkele belangrijke verschillen. Net als bij Parkinson zijn er lichamelijke problemen, zoals traag bewegen, spierstijgheid en evenwichtsstoornissen. Maar mensen met PSP hebben daar bovenop ook last van oogbewegingsproblemen en stemmings- en gedragsstoornissen. Verder kunnen de symptomen in beide lichaamshelften voorkomen. Dat is anders dan bij Parkinson, waarbij de lichaamshelften in verschillende mate aangetast worden.
Symptomen
De eerste kenmerken van de ziekte beginnen meestal als iemand rond de 60 jaar is. De symptomen kunnen bij iedereen anders zijn. Dit zijn de meestvoorkomende symptomen van progressieve supranucleaire paralyse:
1. Spraakmoeilijkheden
Er ontstaan veranderingen in spreken en articulatie. Degene kan niet meer vloeiend spreken en begint te stotteren of maakt moeilijk begrijpbare zinnen.
2. Slikproblemen
Iemand met PSP heeft moeite met eten. Dit heeft voornamelijk te maken met slikproblemen.
3.Vallen
Patiënten met PSP hebben meer kans op vallen door een verstoord evenwicht en houdingsproblemen. Ze vallen voornamelijk achterover. Door dit grote risico, worden ze alleen maar onzekerder over het lopen en dat maakt het er niet beter op. Het vallen is geen struikelen, maar komt doordat ze minder goed reageren op houdingsveranderingen.
4. Oogproblemen
Wanneer je PSP hebt, kun je ook minder goed naar beneden of boven kijken. Soms wordt zijwaarts kijken zelfs moeilijker. Bovendien kunnen problemen als last krijgen van een wazig of dubbel zicht, droge ogen, hoornvliesontsteking, gestoorde oogbewegingen en verminderd knipperen optreden.
5. Mentale problemen
Doordat de aandoening schade in de hersenen aanbrengt, kan dit ook de mentale toestand beïnvloeden. Dit kan zich uiten in lusteloosheid, depressie, dementie, vertraagde gedachtegang en imitatiegedrag. Het logisch nadenken gaat slechter.
6. Stijf
Bij PSP heb je ook last van stijfheid, met name van nekspieren en lange rugspieren. Hierdoor ontstaat een typische houding: helemaal rechtop, met opgeheven hoofd.
MRI
Mocht je meerdere symptomen herkennen, dan is het belangrijk langs de huisarts te gaan. Het tijdig stellen van de juiste diagnose, ook al kan het niet genezen, geeft de patiënt en de familieleden de mogelijkheid om met de aandoening te leren omgaan. Dokters kunnen de ziekte vaststellen als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan, samen met onderzoek van de zenuwen en een MRI van de hersenen.
Zo herken je de ziekte van Parkinson:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Erfelijkheid. Beeld: iStock