null Beeld

Déze veelvoorkomende gewoonte kan je spijsvertering in de war schoppen

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, terwijl je goed op je eten kauwt, voldoende vezels naar binnen werkt en niet te snel eet? Misschien schop je dan je spijsvertering wel door de war door déze onverwachte gewoonte. 

Anne-Flore Muller

Natuurlijk spelen er bepaalde zaken een rol in hoe goed en snel jouw spijsvertering is. Genen, hoeveel je beweegt en hoe jouw voedingsschema eruit ziet bijvoorbeeld. Maar er is meer.

Te weinig slaap

Voedingsdeskundige Samantha Cassetty vertelt aan Pure Wow dat bovenstaande dingen zeker een rol spelen in hoe goed jouw spijsvertering werkt. Maar ze laat weten dat er nog een andere gewoonte is die veel kan uitmaken. Ga je geregeld te laat naar bed, en zijn jouw nachtjes vaak net wat te kort? Dan zou dit ook zomaar eens de boosdoener van jouw spijsverteringsprobleem kunnen zijn.

Een goede spijsvertering

Samantha vertelt dat je spijsvertering een grotere invloed heeft op je gezondheid dan je nu misschien denkt. "Je hart, je hersenen, je bloedstroom, je organen - ze vertrouwen allemaal op je metabolische functioneren om je in leven te houden. En een belangrijke levensstijlfactor die diep verbonden is met je metabolische functioneren, is je slaap", legt Samantha uit.

Gezondheidskwesties

Dit bewijst maar weer eens hoe belangrijk een goede nachtrust is. Zelfs maar één mindere nacht zou je hormoonhuishouding én spijsvertering flink in de war kunnen schoppen. "Als je in de loop van de tijd slechte slaapgewoonten hebt ontwikkeld, verhoogt dit de kans op gewichtsproblemen en andere gezondheidskwesties", aldus de voedingsdeskundige.

Magnesium

Wanneer je geregeld de slaap niet kunt vatten, is het belangrijk om te kijken hoe je dit kunt veranderen. Een goede tip is om een uur voor het slapengaan geen mobiele telefoon of laptop meer te gebruiken, maar rustig een boek te lezen. Samantha laat weten dat het slikken van magnesium ook goed kan werken. "Magnesiumglycinaat is een vorm van magnesium die zacht is voor het GI-systeem en waarmee je kunt ontspannen en beter kunt slapen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden