null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze ziekte wordt doodsoorzaak nummer 1 in 2040

Kanker en hart- en vaatziekten zijn nog altijd de grootste doodsoorzaken in Nederland. Maar volgens het RIVM ziet dat er in 2040 wel anders uit.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Niet longkanker, niet een beroerte... Maar dementie zal in 2040 doodsoorzaak nummer 1 zijn.

Het RIVM voorspelt namelijk dat het aantal mensen dat sterft door deze ongeneeslijke aandoening 3 keer zo veel wordt de komende 20 jaar. Maar liefst een half miljoen mensen zal anno 2040 dementie hebben.

Hoe herken je het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie? Libelle's dokter Rutger legt het in bovenstaande video haarfijn uit.

Problemen met bewegen

Overlijden aan vergeetachtigheid doe je niet, maar het gaat om de gevólgen ervan. Dementie brengt het overlijden in een stroomversnelling. Zo komen bij de ziekte ook motorische problemen kijken, legt RIVM-onderzoeker Marieke Verschuuren uit aan het AD. "Waardoor iemand niet meer goed kan slikken en een longontsteking oploopt. Hij overlijdt dan aan een longontsteking, maar de onderliggende doodsoorzaak is dementie."

Versleten lichaam

Die motorische problemen houden ook in dat dementerende mensen steeds vaker vallen, waardoor zij 30 % meer kans hebben om te overlijden. "Ze worden bedlegerig, eten en drinken bovendien slechter, waardoor ze minder weerstand en meer kans op infecties hebben", vertelt hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. "Het lichaam van deze oude mensen is versleten, de bloedvaten verslechteren, het hart verzwakt en dat wordt niet meer beter. Moet je iemand dan wel voor al die kwalen blijven behandelen?"

Nooit meer jezelf

Bij kanker kun je een chemotherapie ondergaan, en bij hartproblemen zou je een pacemaker kunnen krijgen. Maar op wat experimentele behandelingen na, is er niets concreets te doen aan dementie. Dát maakt het ook zo'n sluipmoordenaar, vinden de experts. En daarbij verandert je hele persoonlijkheid door dementie, wat psychisch en emotioneel enorm zwaar is. "Hoe vreselijk kanker ook is: je moeder herkent je nog, dat is bij dementie niet het geval", aldus neuro-epidemioloog Arfan Ikram.

Steeds ouder

Tóch sluiten we af met positief nieuws. We worden namelijk steeds ouder (gemiddeld 86 jaar in plaats van 81,5) en voelen ons in de laatste jaren van ons leven ook gezonder. Ook al doet de ene na de andere kwaal zoals nek- en rugpijn, artrose of diabetes zich voor. "We leven wat gezonder - zo roken we massaal minder en dat heeft effect op ons lijf en ons brein", vertelt Ikram. Uit onderzoek van de expert blijkt ook nog eens dat je 30 % van de vormen van dementie zelfs kunt voorkomen, door 'simpelweg' gezond te leven.

Bekijk ook:

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden