null Beeld

Diëtiste Mara: goede voornemens (begin er niet aan)

Dag 2014, hallo 2015! Een nieuw jaar gaat bij veel mensen gepaard met goede voornemens. Zoals: in januari begin ik met sporten, ga ik minder snoepen en stop ik met roken. Of een combinatie van die drie. Klinkt dit bekend? Lees vooral verder.

Redactie Libelle.nl

Maak geen voornemen, maar een plan

Iemand met goede voornemens wil iets doen om gezonder te gaan leven. De insteek is in ieder geval positief. Maar het woord 'voornemen' voorspelt helaas weinig goeds. Mijn voorstel is dan ook om voor 2015 geen voornemens, maar plannen te maken! Realistische en haalbare plannen. Als sporten in 2014 niet lukte, waarom zou dat per 1 januari 2015 dan ineens anders zijn? Houd, bij het maken van je plan, rekening met valkuilen zoals tijdgebrek en motivatie.

Concreet en leuk

'In januari ga ik afvallen' is duidelijk noch concreet. Doe het liever zo: 'voortaan ga ik op de fiets in plaats van met de auto naar mijn werk'. Of: 'ik zet vanaf nu de wekker vijftien minuten eerder om rustig en gezond te ontbijten'. Het voornemen: 'vanaf januari ga ik niet meer snoepen' is totaal niet reëel. Plan liever wat, wanneer en hoeveel er wél gesnoept mag worden. Gezonder leven mag best leuk blijven!

Begin meteen

Wat een doel realistisch maakt, is dat je de goede gewoonte vol kunt (en wilt!) houden op de lange termijn. Twee keer per week sporten is in de praktijk haalbaar, niet het ambitieuze vier keer in de week. Kortom: stel de doelen zó dat ze zijn vol te houden. Overdrijf niet. Inmiddels een haalbaar en realistisch plan voor de geest? Eén die je langer volhoudt dan drie weken? Dan rest mij nog één vraag: waarom wachten tot 1 januari?

Mara Looij is als diëtiste werkzaam bij www.dieetplaneet.nl in Amsterdam, Utrecht en Leiden.

Volg Libelle Lijnt Lekker op Facebook.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden