Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Dit kun je beter niet zeggen tegen een chronisch zieke (en dit wel)

Heb jij een chronisch zieke vriendin, buurvrouw of collega? Best lastig soms om de juiste woorden te vinden. Je wilt de dingen niet erger maken dan ze zijn, maar ook niet bagatelliseren.

Dit zijn de do’s en don’ts.

Advertentie

DON’TS

“Wat zie je er goed uit.”
Heel goed bedoeld natuurlijk, maar kan ook opgevat worden als: eigenlijk valt het dus allemaal wel mee, anders zou je er veel beroerder uitzien. Misschien heeft diegene wel heel erg zijn best gedaan om er juist beter uit te zien dan hij of zij zich voelt. Je kunt beter zeggen: “Je ziet er goed uit, maar hoe voel je je?”

“Ik ken een heel goede dokter/therapeut/genezer.”
Veel patiënten worden bedolven onder dit soort tips, vooral voor het alternatieve circuit. Waarschijnlijk zijn ze zelf al lang op de hoogte en hebben ze het halve land al afgelopen.

“Ik zou willen dat ík lekker in bed kon liggen, in plaats van elke dag werken.”
Misschien hoeft een chronisch zieke niet te werken, maar hoe leuk is het om dag en nacht aan bed of bank gekluisterd te zijn en je huis bijna niet meer uit te komen? Misschien liggen er wel rekeningen die betaald moeten worden of leven ze met de angst dat ze zich in de schulden moeten steken voor hun behandeling.

“Ik heb veel aan je gedacht.”
Super. Maar heb je het ook aan haar laten merken? Anders heeft ze er weinig aan.

“Geef niet op, blijf vechten.”
Dat doet ze al, elke dag. Door dit te zeggen ontken je haar inspanningen om zo goed mogelijk de dag door te komen.

“Ziektes worden vaak veroorzaakt door stress. Misschien moet je daar anders mee omgaan.”
Ziektes kunnen wel verergeren door stress, maar het is zelden de oorzaak van een chronische ziekte. Het zijn juist dit soort opmerkingen die voor stress zorgen.

Maar gelukkig zijn er ook een heleboel dingen die je wél kunt zeggen.

DO’S

“Ik weet niet wat ik moet zeggen.”
Je kunt het probleem niet oplossen, en het is logisch dat je niet altijd weet wat je moet zeggen. In plaats van dan maar loze woorden te gebruiken, kun je eerlijk kwijt dat je het even niet weet. En voeg er dan vooral aan toe: “Maar ik kan wel naar je luisteren als je je verhaal kwijt wilt.”

“Als je wilt huilen: ik heb een hele stapel zakdoekjes.”
Een huilbui, dat lucht op. En het is soms heel fijn om dat met iemand te kunnen delen – zonder woorden. Lekker laten uithuilen.

“Ik begrijp dat je het liefst alles gewoon zelf zou doen. Maar ik help je graag. Donderdag neem ik lasagne voor je mee.”
Vraag niet of je iets kunt doen, maar bied concrete hulp aan. Iemand die heel zelfstandig is, zal niet zomaar vragen: zou je voor me willen koken, want ik heb er de puf niet voor. Maar lasagne, daar kan ze vast geen nee tegen zeggen.

“Ik ga morgen toch boodschappen doen, wat wil je dat ik voor je meeneem?”
Zie boven. Maak het concreet. Breng de boodschappen naar binnen en ruim ze op.

“Wat knap dat je zo positief/vrolijk bent.”
Sommige mensen kunnen heel goed omgaan met hun ziekte, ook al hebben ze veel op hun bordje. Hoe doen ze dat toch? Vraag het haar en leer ervan. Vraag haar ook waar ze hoop uit put en energie uithaalt. Ze wil het vast graag met je delen.

“Ik zou het geweldig vinden als je op mijn verjaardag komt. Maar als het niet lukt, heb ik daar alle begrip voor.”
Niks erger dan niet eens meer uitgenodigd worden ‘omdat je toch niet komt’. Misschien heeft ze wel een goede dag en komt ze toch, al is het maar heel eventjes. En zo niet, het zal haar in elk geval goed doen dat ze niet vergeten wordt.

Meer tips vind je in het boek: Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed van Anna Raymann.

De mooiste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien