null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít bepaalt hoe gek je bent op wijn en koffie

Zet jij gerust om 20.00 uur nog een kop koffie? Of trek je liefst bij de lunch al een fles wijn open? Volgens onderzoekers komt dat niet omdat je de smaak zo lekker vindt, maar des te meer omdat je geniet van het effect van cafeïne en alcohol op je brein. 

Susan DalstraGetty Images

Hoe lekker je koffie en/of alcohol vindt, heeft volgens de onderzoekers van de Northwestern Universiteit in Chicago niet zozeer te maken met je smaakpapillen, maar alles met je genen. "De genetica die ten grondslag ligt aan onze voorkeuren zijn gerelateerd aan de psychoactieve componenten van deze dranken. Mensen houden van de manier waarop koffie en alcohol hen doen voelen. Daarom drinken ze het. Het heeft niets te maken met de smaak ervan", claimt onderzoeker dr. Cornelis.

Centrale zenuwstelsel

Om tot die conclusie te komen werden 336.000 Britten onder de loep gelegd. Of zij liever koffie, alcohol of zoete dranken nuttigen heeft niets te maken met smaakgenen, maar wel met psychoactieve eigenschappen. Die zijn vastgelegd in het centrale zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je perceptie, stemming, bewustzijn en gedrag tijdelijk veranderen.

Ingrijpen

Of je wijn lekker vindt, komt dus door het effect wat een glas wijn op je heeft. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse kop cappuccino. "Het begrijpen van het fenomeen biedt hoop op het kunnen ingrijpen in de voeding van mensen", zegt Cornelis.

Meer een theeleut? Deze snoerloze waterkoker koop je nu met € 20,- korting in de Libelle Shop:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Welingelichtekringen.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden