null Beeld

Dít gebeurt er dus met je lichaam als je huilt

Als iemand overlijdt, bij een zielige film of als we een ui snijden mensen huilen bij verschillende dingen. Maar waarom huilen we eigenlijk en wat er gebeurt er dan met ons lichaam?

"Als je kijkt naar de evolutie is huilen, net als bij andere zoogdieren, een soort noodsein om duidelijk te maken dat we behoefte hebben aan troost", legt hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets uit aan Women's Health.

Tranen

Toch zijn we niet helemaal hetzelfde als alle andere zoogdieren. Wij mensen produceren bijvoorbeeld tranen en bovendien is huilen niet beperkt tot de kindertijd. "Wij blijven ons hele leven huilen." Bovendien kunnen mensen zelfs tranen van geluk hebben.

In evenwicht

Al zijn er experts die beweren dat tranen van geluk helemaal niet bestaan. Toch zeggen en stel wetenschappers van de universiteit van Yale dat tranen van geluk een manier van het lichaam zijn om het emotionele evenwicht te herstellen. Kortom: je lichaam reageert op een extreem positieve emotie met een negatieve.

Troosten

Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dit zijn hormonen die opvrolijken en de pijn verzachten. Huilen is dus eigenlijk heel mooi: je lichaam troost zichzelf. Maar wat gebeurt er nu precies in je brein als je huilt? Acetylcholine is een neurotransmitter dat een signaal van je hersenen naar de traanklieren stuurt om te waarschuwen dat de emoties hoog oplopen. Op dat moment produceert de traanklier tranen.

Emotionele support

Maar liefst 50% van de mensen voelt zich beter na het huilen. Maar Vingerhoets gelooft niet dat werkelijk door die tranen komt. "We denken dat het meer te maken heeft met de emotionele support die je krijgt van de mensen om je heen, dan met de lichamelijke reactie zelf."

Baby's kunnen ook veel huilen. Dít kun je doen als je baby veel huilt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden