null Beeld

Dit gebeurt er in je hoofd als je migraine hebt

Meer dan 10% van de bevolking heeft jaarlijks last van migraineaanvallen. En deze mensen weten: migraine is niet zomaar een hoofdpijntje. Maar wat is het dan wel? Wij leggen het je uit. 

Online redactie Libelle

Amaal Starling is neuroloog en migrainespecialist bij de Mayo Clinic en weet er alles van.

Sensaties in het brein

Niet tegen licht kunnen, overgevoelig zijn voor geluid, een bonkend gevoel in je hoofd, alleen maar kunnen liggen, misselijk en duizelig zijn... Mensen met migraine zullen hier vast iets van herkennen. Maar waar komt het precies vandaan? Volgens Starling heeft dit alles te maken met hoe ons brein werkt. "Migraine is een abnormaal proces van sensaties in het brein", vertelt zij. "Dat betekent dat het brein sommige triggers, zoals licht, geluiden of geuren, niet kan verwerken." Op het moment dat jouw brein deze prikkels niet kan verwerken, ontstaat er kortsluiting. En vaak is het resultaat daarvan een verschrikkelijke hoofdpijn.

Geen hoofdpijn

Sommige mensen denken dat migraine hetzelfde is als hoofdpijn. Maar dat is zeker niet waar. Niet iedereen krijgt namelijk hoofdpijn als hun brein bepaalde prikkels niet kan verwerken. Het kan zich namelijk ook uiten in andere klachten, zoals misselijkheid of duizeligheid, of niet tegen licht kunnen.

Bedrading in je bovenkamer

Je hersenen hebben dus moeite met het verwerken van prikkels en dán krijg je migraine. Maar dat betekent niet dat deze externe prikkels de oorzaak van migraine zijn. Dat zit net even anders. Migraine is namelijk iets genetisch. Je 'erft' als het ware een bepaalde bedrading in je bovenkamer, die anders is dan bij mensen die geen migraine hebben.

Dat zit zo: in verschillende delen van je hersenen zit een pijnmatrix. Bij mensen met migraine wordt deze veel sneller geactiveerd wanneer externe prikkels niet verwerkt kunnen worden. Mensen die geen migraine hebben kunnen soms weleens moeite hebben met het verwerken van prikkels, alleen wordt hun pijnmatrix niet geactiveerd.

Triggers

De oorzaak zit hem dus echt in de bedrading van jouw hersenen. En daar kun je helaas niets aan doen. Wel zijn er bepaalde triggers die een aanleiding kunnen zijn voor een migraineaanval. Deze triggers zorgen ervoor dat je brein informatie niet goed kan verwerken, wat dus kan leiden tot een aanval. Zo'n trigger kan van alles zijn. Voor de een is het stress en voor de ander is het een hormonale verandering. Je kunt proberen om deze triggers te vermijden en zo minder migraineaanvallen te hebben. Maar dat je migraine hebt, dat staat vast en dat gaat helaas nooit meer weg.

Ook deze vrouwen weten hoe vervelend het is om migraine te hebben. Hoe gaan zij om met hun klachten ten opzichte van hun werk? Ze vertellen het je zelf:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: &C. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden