null Beeld

Dit is dé nieuwe oplossing voor hielspoor en andere peesproblemen

Heb je al langer pijn bij wandelen, fietsen of andere vormen van beweging? Hielspoor en andere peesklachten kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig is er een nieuwe behandelmethode. Misschien is het zelfs wel dé oplossing voor jou. 

Demi Schoenmakers

Wij vroegen fysiotherapeut Rob van den Wijngaart alle ins en outs over de nieuwe behandelmethode EPTE.

Trainingsprogramma

"EPTE (Echogeleide Percutane Electrolyse) is een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurige, slecht herstellende peesklachten", legt Van den Wijngaart uit. "Het is de bedoeling om de vicieuze pijncirkel te doorbreken. Deze behandeling wordt altijd ondersteund met een speciaal trainingsprogramma om de spieren en pezen weer sterker, gezonder en beter belastbaar te maken."

Flinterdunne naald

Onder geleide van echografie wordt een flinterdunne naald in de pijnlocatie ingebracht. Dit gaat heel nauwkeurig en doet als het goed is niet veel pijn. Je ervaart misschien enkel op de pijnlijke plek een zwaar en onaangenaam gevoel. Als de naald eenmaal op de goede plek zit wordt er stroom doorheen geleid. "De hoeveelheid stroom en de intensiteit ervan worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste resultaat", gaat Van den Wijngaart verder.

Weefsel

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EPTE ervoor zorgt dat er in het weefsel een verhoogde pH-waarde ontstaat, het bloed beter circuleert en de cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon. "Hierdoor bevordert EPTE het lichaamseigen herstelvermogen direct op de plek waar nodig is", aldus Van den Wijngaart.

Peesklachten

Naast hielspoor kunnen ook andere klachten behandeld worden met deze nieuwe techniek.

  • Pijn net onder knieschijf, aan de kniepees (jumpersknee)
  • Pijn aan de achillespees (achillodynie)
  • Chronische elleboogpijn (tenniselleboog)
  • Hielspoor (plantaire fasciopathie)
  • Hamstring blessures
  • Peesklachten en pijnlijke pezen

Voordelen

Niet alle fysiotherapeuten kunnen de EPTE-behandelmethode toepassen, daar moeten ze speciaal voor zijn opgeleid. Ook krijg je naast deze behandelingen oefeningen mee naar huis om de pees weer goed belastbaar te maken. Van den Wijngaart: "Nog meer voordelen? De behandeling is niet pijnlijk en als alles goed gaat heb je na drie tot vijf behandelingen al minder pijn."

Vergoeding

EPTE valt onder reguliere fysiotherapie. Wanneer je aanvullend voor fysiotherapie verzekerd bent, ben je dus automatisch ook verzekerd voor de behandelmethode EPTE. Veel last van hielspoor of andere peesklachten? Ga langs bij je fysiotherapeut of huisarts, zij kunnen je verder helpen.


Libelle's dr. Rutger legt uit: “Dít zijn 3 tekenen dat je hielspoor hebt."[jwplayer id=OOxYrTGI-zrphK1lZ]

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden