null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de reden waarom je beter slaapt naast je partner in bed

Slapen met iemand naast je klinkt niet alleen heel gezellig, er zijn ook mensen die echt beter slapen doordat er iemand naast ze ligt. Waar komt dat door?

Chanan FoppenGetty Images

“De omgeving waar je in slaapt, heeft veel invloed op de slaap zelf”, vertelde een instructeur op het gebied van slaapmedicijnen van de Universiteit van Utah in een interview met Refinery29. Omdat iedereen gewend is aan zijn eigen slaapkamer met zijn eigen licht, geluiden, bed en temperatuur duurt het altijd even voordat je goed slaapt in een andere omgeving of met iemand anders naast je. Op een gegeven moment wen je daar ook weer aan en is dat vanzelf jouw vertrouwde omgeving.

Koppels

Is het na dat wennen ook echt zo dat je beter slaapt naast iemand ander? Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Wall Street Journal in 2012 bleek dat je inderdaad beter slaapt met iemand naast je doordat je je dan veiliger voelt. Dit jaar werd hier ook weer onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat koppels inderdaad beter slapen met hun partner. Het grappige was dat uit het onderzoek kwam dat de kwaliteit van de slaap niet beter werd, maar dat koppels wel aangaven dat het voelde alsof ze beter sliepen. Vooral mannen zouden langer slapen en later opstaan wanneer ze samen sliepen. De onderzoekers gaven aan dat het misschien feitelijk gezien niet zo is dat je beter slaapt, maar dat je dat gevoel wel hebt als je naast iemand slaapt die je leuk vindt en die je vertrouwt. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom kinderen na een nachtmerrie graag naast hun ouders willen slapen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Refinery29.com. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden