null Beeld

Dit is de reden waarom je een stuiptrekking maakt vlak voor je in slaap valt

Bijna iedereen heeft het weleens gehad: net als je op het punt staat om in slaap te vallen, schiet je plotseling met een schok weer wakker. Het lijkt dan alsof je van een metershoog gebouw valt. Hoe komt dat toch?

Zo’n schok die 's nachts optreedt heet een hypnagoge schok of een slaapstuip.

Slaapgebrek

Veel mensen zullen er dwars doorheen slapen, terwijl ze voor anderen krachtig genoeg zijn om ze wakker te maken. Hoewel er volgens wetenschappers nog geen definitieve verklaring voor is, zeggen zij wel dat mensen die last hebben van een slaapgebrek of erg angstig zijn er waarschijnlijk meer last van hebben. "Ook komt het vaker voor bij mensen die vlak voordat ze naar bed zijn cafeïne hebben gedronken of aan lichaamsbeweging hebben gedaan", legt slaapdeskundige James Wilson uit aan Times.

Ontspannen

Wat veroorzaakt deze hypnotische schokken? "De complexiteit van slapen en wakker worden is ongelooflijk lastig. Maar simpel gezegd worden hypnotische schokken veroorzaakt wanneer een deel van de hersenen sneller probeert te slapen dan de andere delen. Zo kan het voorkomen dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van het brein dat alle spieren aanstuurt wel al slaapt. Oftewel: terwijl het lichaam begint te ontspannen tijdens de eerste fase van de slaap, beginnen je spieren te vertragen maar zijn nog niet 100 procent spanningsvrij. Je hersenen interpreteren je ontspannende spieren alsof ze in een vrije val zitten. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat je valt en spant in een reflex al je spieren aan om je overeind te houden.

Routine

Als je hier erg veel last van hebt, kun je volgens James het beste er bewust van proberen te worden dat je gaat slapen. "Probeer een goede routine rond je slaap te vinden. Word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker en ontspan goed voordat je naar bed gaat. Zorg ervoor dat de activiteiten die je doet in het uur voordat je gaat slapen ontspannen genoeg zijn."


BEKIJK OOK: Libelle's Challenge van Coks: Ik sliep een hele nacht niet en zo ging het de volgende dag op het werk met me

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Times. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden