null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de reden waarom je elke dag zou moeten ontbijten met ijs

Het klinkt als een droom: ontbijten met ijs. Volgens Japans onderzoek zou het zelfs ook nog gezondheidsvoordelen hebben.

Volgens een professor van de Kyorin University in Tokio zou ontbijten met een ijsje je alerter maken en ervoor zorgen dat je mentale prestaties verbeteren. Hij heeft daarvoor verschillende testjes uitgevoerd. Zo liet hij een groep mensen nadat ze wakker werden drie lepels ijs eten en een andere groep juist niet. Daaruit bleek dat de mensen die ijs aten later informatie op de computer beter konden verwerken en sneller op dingen reageerden.

Koud water

Het drinken van ijskoud water had ongeveer hetzelfde effect, maar minder dan bij echt ijs. Volgens de onderzoeker komt dat door de combinatie van suiker en kou in het ijs. Hij wil het verder gaan onderzoeken om er bijvoorbeeld achter te komen of de dag beginnen met veel suiker wel een goed idee is.

Voedingsdeskundige

Wij vroegen voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein of zij denkt dat ontbijten met ijs een goed idee kan zijn: "Erg leuk natuurlijk dit soort onderzoekjes, maar deze professor kijkt natuurlijk alleen naar alertheid en mentale prestatieverbetering. De vraag is of ons lichaam als geheel erg blij wordt van zo'n koude plons op de nuchtere maag. Ik ben liever iets minder alert zonder buikpijn dan met buikpijn. En natuurlijk worden onze hersenen wel blij van een beetje suiker. Wist je dat onze hersenen gemiddeld 120 gram glucose (suiker) per dag gebruiken? Maar misschien is het toch beter om een fijn volkoren ontbijtje, bijvoorbeeld muesli, havermout of een volkoren boterham te eten. Dan is de alertheid wellicht iets minder 'instant', maar geniet je er wel langer van… zonder suikerdip.

Bananenijs

"Als je het dan toch wil proberen, doe het dan op een verantwoorde manier. Dit onderzoek doet me direct denken aan een overheerlijk bananenijs dat gemakkelijk zelf te maken is en ook nog eens supergezond is. Het enige wat je hoeft te doen, is een paar bananen in stukjes snijden, invriezen en de bevroren stukjes later in een keukenmachine tot een mooi ijsje bewerken. Ik weet het, de keukenmachine doet moeilijk, maar met enig geduld kun je er echt een heerlijk ijsje van maken. 100% banaan, geen toegevoegde suikers en als je het lekker vindt, kun je er ook nog wat walnoten aan toevoegen."

De expert

null Beeld

Wendy Walrabenstein is diëtist/voedingsdeskundige en auteur van Food Body Mind. Dit boek helpt jou een eigen plan te maken voor een gezond & lekker leven. Wil jij fysiek én mentaal gezond zijn en blijven? Bestel dan hier het boek. Lees ook haar blog.

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden