null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is een van de belangrijkste woorden als je last hebt van angsten

 Zelfhulpboeken en internet staan er vol mee: goedbedoelde adviezen over hoe je kunt omgaan met angsten, depressies of paniekaanvallen. Maar volgens actrice Kristen Bell is een van de belangrijkste oplossingen maar één woord lang.

Ze pleit ervoor om open te zijn over je mentale gezondheid. Volgens haar moeten we vaker nee durven zeggen.

Grenzen stellen

In haar lezing, die Bell vorige week gaf, vertelt de actrice dat nee zeggen de kracht is geweest om van haar angsten en depressies af te kunnen komen. Ze kwam erachter dat ze heel slecht is in nee zeggen tegen mensen. En dus heeft ze flink geoefend met het stellen van grenzen en nee te zeggen tegen mensen – op een vriendelijke manier. Toch is ze zich ervan bewust dat dit heel moeilijk kan zijn, vooral voor mensen die worstelen met angsten en depressies.

Respect voor jezelf

Psychotherapeut Jennifer Silvershein beaamt dit: "Perceptie is sterk verbonden met angst. Vaak vreest een persoon dat hij door nee te zeggen de verkeerde indruk wekt of er slecht over nadenkt. Ik leer mijn cliënten dat nee zeggen een teken is van respect voor onszelf." Er luidt dan ook een Nederlands gezegde: nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.

Andere afspraak

Belangrijk dus, grenzen aangeven. Sterker nog: ja zeggen uit schuldgevoel of jezelf dwingen ergens naartoe te gaan, verhoogt alleen maar je stressniveau en dus je angstgevoelens, weet Silvershein. Maar wat als iemand naar de details vraagt wanneer je nee hebt gezegd? "Als je hebt aangegeven dat je niet beschikbaar bent en iemand vraagt je waarom niet, kun je zeggen dat je al een eerdere afspraak hebt staan."

Agenda checken

"Zelfs als dit gewoon met je hond en Netflix is, is het nog steeds een afspraak'', adviseert Silvershein. Vind je het echt heel moeilijk om nee te zeggen tegen iemand? "Dan kun je altijd zeggen dat je dat thuis even in je agenda moet checken", tipt Silvershein. Zo kun je reageren waar en wanneer jij dat wil.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Well and good. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden