Wat is het verschil tussen zure room en crème fraîche? Beeld Getty Images
Wat is het verschil tussen zure room en crème fraîche?Beeld Getty Images

libelle legt uit

Dit is het belangrijkste verschil tussen zure room en crème fraîche

Zure room en crème fraîche zijn onmisbare ingrediënten in de keuken. Heerlijk om een flinke lepel zure room op je nachoschotel te scheppen of crème fraîche door je soep te roeren. Maar maakt het nog uit wat je voor welk gerecht gebruikt? Libelle legt het verschil tussen zure room en crème fraîche uit.

Renée MulckhuijseGetty Images

Stel, je hebt nog een aangebroken bekertje crème fraîche en je hebt sour cream nodig voor een gerecht. Kun je dan de crème fraîche gebruiken, en vice versa?

Het verschil tussen zure room en crème fraîche

Laten we beginnen met zure room. Onmisbaar als je burrito’s maakt, chili con carne serveert of zelfs een waldorfsalade maakt. Zure room is een combinatie van melk met room. Door de melkzuurbacteriën maakt het een romig en zacht mengsel. Het vetpercentage ligt tussen de 10% en 20%, waardoor het minder vet is dan bijvoorbeeld crème fraîche of slagroom.

Crème fraîche is ook room dat aangezuurd wordt met bacteriën, maar in tegenstelling tot zure room wordt het niet gefermenteerd. Niet alleen de smaak is anders, maar ook het vetpercentage: dat is zo’n 30% tot 35%, namelijk. Juist het vetpercentage maakt het verschil bij koken.

null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Wanneer gebruik je zure room of crème fraîche?

Tijdens het koken kun je de volgende vuistregel gebruiken: hoe vetter de room, hoe voller de smaak en hoe stabieler de substantie. Omdat crème fraîche door het hogere vetpercentage minder snel schift als het verhit wordt, wordt het vooral door warme gerechten gebruikt. Zure room is daarentegen geschikter voor koude gerechten. Als je zure room door de soep verwerkt, dan doe je dit pas als de soep gestopt is met koken. Of top je gepofte zoete aardappel eens af met zure room, cheddar, lente-ui en rode peper, héérlijk.

Crème fraîche kun je daarentegen wel prima tijdens het koken toevoegen. Het maakt sauzen gladder qua structuur en voller van smaak. Ook erg lekker door een bonenschotel bijvoorbeeld.

Zure room in plaats van crème fraîche

Als je crème fraîche wilt vervangen door zure room, dan is het dus belangrijk om te onthouden dat het geen goed idee is als je de room verwarmt. De kans is dan erg groot dat het gaat schiften. Andersom kun je zure room makkelijker door crème fraîche vervangen. Crème fraîche smaakt zowel koud als warm goed, maar het is wel een minder slanke optie. Verdiep je ook eens in deze alternatieven voor crème fraîche als je andere (vergelijkbare) producten in de koelkast hebt staan.

Bron: Flavor Flav, Nederland voedselland, Oh My Dish

Wat is het verschil 
tussen zure room 
en crème fraîche? Beeld Getty Images
Wat is het verschil tussen zure room en crème fraîche?Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden