null Beeld

Dít is het beste tijdstip om medicijnen tegen hoge bloeddruk in te nemen

1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan schade aan je hart, vaten of organen veroorzaken. Sommige mensen slikken medicijnen om hun bloeddruk te verlagen.

Maar wanneer is de beste tijd om deze bloeddrukverlagers in te nemen?

Halveren

Volgens een Spaans onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Heart Journal blijkt dat het nemen van medicatie op het juiste tijdstip het risico op een hartaanval kan halveren. Voor dit onderzoek hebben de wetenschappers 19.084 mannen en vrouwen met een te hoge bloeddruk geanalyseerd. De proefpersonen werden 6 jaar gevolgd en tijdens die periode kregen 3246 mensen te maken met hart- en vaatziekten zoals een beroerte, een hartaanval, hartfalen of hartkrampen (angina pectoris).

Voordelen

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers die net voor het slapengaan hun bloeddrukverlagers namen, maar liefst 56% minder risico liepen om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 49% minder kans hadden op een beroerte. Bovendien hadden ze 34% minder kans op een hartaanval en 42% minder kans op hartfalen. Maar dat waren niet de enige voordelen van 's avonds medicijnen slikken. Blijkbaar zou het slikken van medicatie in de avond er voor zorgen dat nieren beter functioneren, wat kan lijden tot gezondere cholesterolwaarden.

Routine veranderen

De onderzoekers zijn er nog niet achter wat juist de verklaring is voor hun bevindingen. Om daar achter te komen, moet er meer onderzoek gedaan worden. Toch zijn de wetenschappers wel blij met het resultaat. "Deze studie kan beïnvloeden hoe dokters medicatie tegen een te hoge bloeddruk voorschrijven", legt Ramón C. Hermida, hoofdauteur en professor aan de Spaanse universiteit van Vigo, uit aan The New York Times. "Vraag wel eerst advies aan je arts voor je van routine verandert, maar over het algemeen is je medicatie nemen vlak vóór je onder de wol kruipt een simpele verandering die je gemakkelijk kunt toepassen."

Dokter Rutger legt in simpele taal uit wat een hoge bloeddruk nu eigenlijk is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The New York Times. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden