null Beeld

Dít is het verschil tussen yoga en pilates

Pilates en yoga, is dat niet bijna hetzelfde? Het wordt vaak gedacht, maar niets is minder waar. Zo bestaat yoga al duizenden jaren en werd pilates in de vorige eeuw eigenlijk vooral ontwikkeld als hulpmiddel in revalidatieprocessen.

Online redactie Libelle

Veel varianten

Yoga is ongeveer 5.000 jaar geleden in Azië ontstaan en gaat dus al heel wat jaren mee. In tegenstelling tot het jongere neefje van yoga, pilates, dat sinds het begin van de 20ste eeuw bestaat. Met al de verschillende varianten die tegenwoordig bestaan, is het niet gek dat je door het bomen het bos niet meer ziet. Je hebt hatha yoga, ashtanga, vinyasa en yoga nidra. Ook in de pilates bestaan verschillende variaties.

Flexibiliteit en evenwicht

Met als resultaat dat beide sporten best vaak door elkaar worden gehaald. Volgens Greg Whyte, professor in de Bewegingswetenschappen en voormalig Olympisch atleet is daar een logische verklaring voor: "Zowel yoga als pilates worden beschouwd als activiteiten met een lage intensiteit en lage impact, in tegenstelling tot heel veel andere sporten. Over het algemeen draait yoga meer om flexibiliteit en stabiliteit, terwijl pilates kracht en evenwicht is."

Ook pilates instructrice Lottie Murphy ziet gelijkenissen tussen de twee sporten. "De poses lijken soms sterk op elkaar. In pilates spreken we bijvoorbeeld van ‘de olifant’ die overeenkomt met de alombekende neerwaartse hond”, vertelt ze. “Maar bij pilates bouwen we sommige bewegingen langzamer op dan bij yoga.”

Hoger bewustzijn

Eén ding is zeker: beide bewegingsvormen zijn gebaseerd op de connectie tussen lichaam en geest. Bij yoga is die band alleen net iets sterker aanwezig. De reden is terug te vinden in de oorsprong van yoga. Bij het ontstaan van yoga in India draaide het namelijk vooral om het vinden van een balans tussen lichaam en geest. Men wilde een hoger bewustzijn creëren. Pilates is daarin compleet anders. De grondlegger van pilates, Joseph Pilates, ontwikkelde de oefeningen als onderdeel van een revalidatieprogramma voor soldaten. Daar ligt de nadruk dus meer op de fysieke activiteit, terwijl het bij yoga meer om spiritualiteit draait. De mate van spiritualiteit verschilt echter per yoga vorm. Zo ben je bij ashtanga heel fysiek bezig en richt je je bij yoga nidra meer op ontspanning en rust. Het is dus maar net wat jij prettig vindt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden