null Beeld

Dít is waarom af en toe ruziemaken helemaal niet erg is

Vliegt bij jou af en toe het servies door het huis? Maak je niet al te veel zorgen. Op z'n tijd ruziemaken met je partner, moeder of vriendin kan helemaal niet zo'n kwaad.

Tessa Heinhuis

Natuurlijk is het niet bepaald gezellig of leuk - maar nuttig kan een fikse ruzie zéker zijn.

Even een ander inzicht

Waarom? Een beetje katten en kibbelen kan tot vernieuwing leiden. Onderzoekers constateren: een ruzie dwingt je om stil te staan bij elkaars belevingswereld, het zorgt ervoor dat je elkaar beter begrijpt en leert kennen. Maar er is wel 1 belangrijke voorwaarde: het snel weer bijleggen. Kom je er samen uit en maak je het (hopelijk snel) weer goed, dan versterkt dat jullie onderlinge band. En alleen op deze manier leer je van elkaar.

Psycholoog Renske van Horen: "Ik denk dat dit inderdaad waar kan zijn, mits aan de voorwaarden die zijn genoemd, wordt voldaan. Ruzie kan er uiteindelijk voor zorgen dat je begrijpt hoe een ander iets interpreteert en evalueert. Op die manier is de opgelopen spanning op een vruchtbare wijze ontladen en kan er in de toekomst beter rekening met elkaar worden gehouden."

Let wel

Maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. Van Horen: "Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Wanneer er niet naar elkaar geluisterd wordt en het doel voor beide partijen slechts het overtuigen van hun eigen gelijk is, lijkt ruziemaken weinig positief."

Oppassen

Wat je dan wel moet doen? "Ga vooral geen oude koeien uit de sloot halen, laat extremen zoals ‘altijd’ of ‘nooit’ liever weg, en blijf bij je eigen belevingswereld: ‘Ik voel me er rot bij.’ Ik denk dat als je op een goede manier met elkaar communiceert, een ruzie ook niet vaak ‘nodig’ is. Zo komen we direct bij voorwaarde nummer 2, dat een ruzie ‘af en toe’ inderdaad niet zo’n probleem is. Wanneer er echter heel vaak ruzie ontstaat, kun je je misschien afvragen hoe dit komt. Wellicht kan de communicatie verbeterd worden, waardoor het niet zover komt dat dingen escaleren. Daarbij kan het natuurlijk ook zo zijn dat er gewoonweg te veel onoverkoombare verschillen zijn. Als dat zo lijkt te zijn, zou afstand van elkaar nemen misschien beter zijn (als dit tenminste mogelijk is). Veel ruzie, negativiteit en stress is namelijk voor niemand goed", aldus Van Horen.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: De kracht van woorden volgens spiritueel vlogger Manon.

Bron: Elite Daily. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden