null Beeld

Dít is waarom de ene muggenbult meer jeukt dan de andere

De ene keer word je gek van één vervelende muggenbult, terwijl je de andere keer helemaal lek bent gestoken maar nergens last van hebt. Hoe kan dat eigenlijk?

Demi Schoenmakers

Iedere zomer worden mensen gebeten door muggen. Toch steken lang niet alle muggen, want van alle muggen in ons land is maar ene klein deel steekmug. En van alle steekmuggen steken alleen de vrouwtjesmuggen.

Vloeibaar

Wanneer een mug bijt, doorboort ze je huid met een speciaal mondstuk. Dit doet ze om bloed te zuigen. Maar wanneer ze dit doet, sproeit ze ook speeksel met antistollingsmiddel in je huid. Waarom? Omdat normaal gesproken als je een wondje hebt, je bloed gaat stollen. Voor muggen is dit niet handig, want om het bloed op te kunnen slurpen moet het wel vloeibaar blijven. Het speeksel die de mug dus sproeit, zorgt dus voor een klein bultje: de muggenbult.

Speeksel

Je lichaam reageert op dit speeksel, waardoor er stofjes vrij komen in ons lichaam. Deze stofjes proberen het muggenspeeksel in ons bloed onschadelijk te maken. Maar dit zorgt voor een reactie die gepaard gaat met flinke jeuk, roodheid en zwelling. Het ligt dus aan de hoeveelheid speeksel, hoe erg een muggenbult jeukt. Want des te meer stoffen je lichaam aanmaakt.

Bovendien is afleiding ook hele belangrijke factor. Denk je even niet aan die muggenbulten? Dan is de kans groot dat je er ook geen last van hebt. Zodra je ze aanraakt, gaat het kriebelen en al snel ook jeuken.

Niet krabben

Krabben is dan heel verleidelijk, maar toch is dat niet verstandig. Door het krabben en wrijven, kan de plek alleen maar groter worden nóg meer gaan jeuken. Dit komt doordat door het krabben de huid alleen meer ontstoken raakt. Dus het kan ook door het krabben komen dat je de ene keer je muggenbult wel voelt en de andere keer niet.

Plek van de muggenbult

En dan heb je ook nog de plek van de muggenbult. Je huid verschilt in gevoeligheid. Zo zijn je vingertoppen en tenen bijvoorbeeld heel gevoelig, maar je onderrug wat minder. Dit houdt in dat als een muggenbeet je prikt op een plek waar meerdere zenuwuiteinden zitten, je er waarschijnlijk meer last van hebt dan andere plek. Ook dit kan het verschil in jeuk verklaren.

Last van muggenbulten? Dít verzacht de jeuk van een muggenbult:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: MAX Vandaag, Willem Wever, Healthline. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden