null Beeld

Dit is waarom een glas wijn je ook juist gespannen kan maken

Het is heerlijk om na een lange dag met een glas wijn op de bank te ploffen. Toch blijkt dit helaas niet altijd zo'n goed idee te zijn...

Op het moment zelf kan het voor rust en ontspanning zorgen, maar je loopt wel het risico dat je de volgende dag juist nog méér spanning ervaart.

Angstig en moe

"Mensen voelen zich angstig na het drinken, omdat alcohol een directe invloed heeft op de neurotransmitters van de hersenen, waardoor men aanvankelijk kalmte en euforie ervaart", legt Mark Jaffe, een psychiater bij The Beach House Treatment Center, uit. “Nadat iemand alcohol heeft gedronken, vooral in grote hoeveelheden, treedt het tegenovergestelde gevoel op; mensen voelen zich angstig, onwel, moe en depressief.”

Overschot

Een belangrijke reden voor deze angst is dat je lichaam de dag erna uit balans kan zijn. De ontspannende en plezierige effecten van alcohol duren meestal slechts een paar uur. Daarna ontstaan de typische kater en ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, angst en een verhoogde hartslag. Daarnaast onderdrukt alcohol de neurotransmitter glutamaat. Je lichaam reageert daarop door nog meer glutamaat aan te maken, maar wanneer de alcohol uit je lichaam is zit jij nog wel met een overschot van deze neurotransmitter. Hierdoor ervaar je nóg meer stress dan ervoor.

Verschillende factoren

Hoe je lichaam precies reageert op alcohol heeft met verschillende dingen te maken: hoeveel je drinkt, hoeveel je hebt gegeten, hoeveel water je tussendoor hebt gedronken, hoe je in je vel zit en of je een angststoornis hebt. Wanneer je van tevoren al spanning en onrust voelt, gaat alcohol daar niet bij helpen. Integendeel: dit angstige gevoel kan zelfs alleen maar erger worden.

Niet de oplossing

De symptomen van angst die mensen kunnen ervaren na het drinken van alcohol kunnen zijn: zweten, rusteloosheid, snelle hartslag, hoge bloeddruk, rillen, gespannen en makkelijk overweldigd raken en mensen en verantwoordelijkheden willen vermijden. Dit kan al gauw omslaan in een paniekaanval, helemaal als je niet begrijpt wat er precies met je lichaam gebeurt. Natuurlijk zijn er tijden dat alcohol effectief is om een angstig persoon te helpen zich meer op zijn gemak te voelen in sociale situaties en ongemakkelijke situaties, maar het is geen oplossing voor de oorzaak van de onderliggende angst.

Dit betekent dan ook niet dat je nooit meer een glas wijn mag nemen, maar drink rustig en met mate. Probeer wijn daarnaast ook af te wisselen met water en drink nóóit op een lege maag.

Dokter Rutger legt uit: dít kun je doen tegen stress

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Byrdie, Drinkaware. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden