null Beeld

Dit is waarom het zo goed is om samen met het gezin te eten

Niets gezelliger dan na een lange dag met z'n allen aan tafel schuiven. Lekker eten en gewoon een beetje de dag doornemen, geeft een gevoel van verbinding.

Simone Braaksma

Maar wist je dat met het hele gezin aan tafel eten ook nog eens goed voor de gezondheid is? En nee, dan hebben we het niet over wát er op tafel staat (pizza of een gezonde maaltijdsalade) maar simpelweg om het moment zelf.

1. Kleinere kans op drugs/alcoholverslaving

Met de hele familie aan tafel eten verlaagt niet alleen het risico op een depressie bij kinderen, maar ook de neiging tot (0vermatig) gebruik van drugs of alcohol. Aldus dit onderzoek van de Harvard Graduate School of Education.

Dit heeft te maken met communicatie: tijdens het avondmaal kletsen over de dag lucht op en geeft een gevoel van verbinding. Samen eten geeft natuurlijk nooit een garantie op het voorkomen van problematisch gedrag bij kinderen, maar het helpt wél. Kinderen die maximaal drie keer per week samen eten, zijn twee keer zo snel geneigd om in de toekomst drugs te gebruiken.

2. Betere resultaten op school

Onderzoekers kwamen ook tot de volgende interessante ontdekking: samen eten is goed voor het vocabulaire van kleine kinderen. Wie de tijd neemt om rustig aan tafel te eten, zorgt ervoor dat zijn of haar kind zo'n 1000 woorden leert aan tafel. Ter vergelijking: wie op de bank eet en slechts voorleest voor het slapen gaan, blijft steken op 143 woorden. En, logisch: hoe groter de woordenkennis van een kind, hoe makkelijker het leert lezen.

3. Kleinere kans op eetstoornissen en obesitas

Gezellig samen aan tafel eten is zo gek nog niet; uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die vroeger aan tafel aten, op latere leeftijd minder snel een eetstoornis ontwikkelden. Het gaat om vrouwen die het grootste gedeelte van de week aan tafel aten. Interessant: ze blijken ook minder snel de neiging hebben om zichzelf op een dieet te zetten. Uit een andere studie van de Universiteit van Minnesota blijkt dat zowel kinderen als volwassenen die aan tafel eten, minder snel last hebben van overgewicht.4. Groter zelfvertrouwen

Onderzoek door psychologen aan de Emory University laat zien dat kinderen die regelmatig aan tafel eten met het gezin, meer zelfvertrouwen hebben. Bovendien weten ze (logischerwijs) meer over hun familiegeschiedenis en andere relevante onderwerpen. Wanneer ook lastige onderwerpen aan bod komen leren kinderen dat ook negatieve ervaringen gewoon bij het leven horen, en dat dat helemaal oké is.

Het mag duidelijk zijn dat het goed is om met het gezin aan tafel te eten. Misschien vraag je je nu af: hoe vaak moet ik dan samen eten? Uit bovenstaande onderzoeken blijkt dat grote voordelen worden ondervonden bij zo'n vijf keer per week aan tafel schuiven. De rest van de week mag je lekker op de bank met je bord op schoot, wijst dit onderzoek uit.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Purewow.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden