null Beeld

Dit is waarom je altijd zo’n zin hebt in een koekje bij de koffie

Heb jij ook altijd zo'n zin in iets zoets bij de koffie? Daar is dus een heel logische verklaring voor.

Irene de Waal

Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists onderzochten waar onze zin in zoet vandaan komt. Ze stelden 2 groepen samen. De ene groep gaven ze koffie mét cafeïne en de andere groep zonder.

15 minuten

Wat bleek: de mensen die koffie mét cafeïne dronken, vonden de producten die ze daarna aten veel minder zoet dan degenen die cafeïnevrij hadden gehad. Dit effect bleef wel 15 minuten doorwerken. En dit was niet het enige: ook de koffie zelf werd door hen als minder zoet ervaren.

Placebo-effect

Volgens de onderzoekers komt jouw zin in zoetigheid dus door de cafeïne. Volgens hen heb je minder trek in iets lekkers als je gaat voor decafé. Echter is dit niet altijd het geval. Als je de koffie zelf bestelt of maakt, kan het placebo-effect opspelen. Dit is een onbewust verwachtingseffect, waardoor je alsnog naar dat koekje verlangt.

Leg je er dus maar bij neer. Dat koekje hoort gewoon bij de koffie. Vinden wij helemaal geen straf.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden