null Beeld

Dit is waarom je dagelijks meer vezels zou moeten eten

Een gevarieerd dagmenu is belangrijk voor een goede gezondheid en een fit gevoel. Dat weten we inmiddels wel. Maar eet jij dagelijks wel genoeg vezels? Onderzoekers benadrukken dat dit nóg belangrijker is dan we tot nu toe dachten.

Anne-Flore Muller

De reden blijkt uit het onderzoek van onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research, meldt het AD.

Het belang van vezels

Jurriaan legt in het AD uit dat vezels een grote invloed hebben op bacteriën. "Zo helpen ze bijvoorbeeld het aantal lacto- en bifidobacteriën hoog te houden. Dat zijn de bacteriën waarvan gezonde mensen er meer hebben. Als ze fermenteren in je darm, worden ze omgezet in korte vetzuren. Die zijn goed voor je darmwand en je immuunsysteem. Er bestaat nog niet genoeg onderzoek voor een gezondheidsclaim, maar veel wijst die kant uit", aldus Jurriaan.

Ziektekiemen

Maar dat is nog niet alles. Voedingsvezels kunnen volgens Jurriaan namelijk ziektekiemen tegengaan. "De vorm van sommige vezels lijkt sprekend op die van schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en stofjes. Ons immuunsysteem is getraind deze vormen te herkennen. Komt het dit soort tegen dan reageert het alerter. Een voorbereid lichaam drukt een infectie sneller de kop in."

Hierin vind je vezels

Astrid Smeets-Postma van het Voedingscentrum benadrukt dat vezels inderdaad erg belangrijk zijn. "Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag adviseren we zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten."

Verschillende eigenschappen

Astrid legt uit dat er veel verschillende typen zijn, met elk hun eigen goede eigenschappen. "En dus is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten. Je kunt dit het beste doen door witte producten te vervangen door de volkoren variant en minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, want vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, Voedingscentrum. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden