null Beeld

Dít is waarom je dingen die je vaak doet, sneller vergeet

Je stapt in de auto en twijfelt ineens of je de voordeur wel op slot hebt gedaan. Of je weet niet zeker of je het licht uitgedaan hebt. Waar dit mee te maken heeft? De automatische piloot! 

Sandra Kooij

Automatische piloot

De term automatische piloot wordt vaak - tussen neus en lippen door - gebruikt. Maar wat houdt het eigenlijk in? Bepaalde dingen doe je elke dag én altijd op dezelfde manier. Om te zorgen dat je hersenen niet overwerkt raken, slaan ze niet alles wat je doet op. Zonder de automatische piloot zouden we te veel impulsen binnenkrijgen en zou het voor je hersenen onmogelijk zijn om goed te functioneren. Het gevaar is wel dat je gebeurtenissen in het hier en nu niet meer opmerkt en niet alles onthoudt.

Gewoontes

Twijfelen of je iets vandaag of gisteren hebt gedaan heeft allemaal te maken met de automatische piloot. Het wordt geregeld door je hersenen. De automatische piloot is eigenlijk niets meer dan het verankeren van bepaalde gewoontes. Juist ómdat het een gewoonte is, kun je soms enorm twijfelen of je iets wel of niet gedaan hebt. Als je niet af en toe nieuwe dingen doet, leef je volledig vanuit de automatische piloot en is de kans groot dat je sneller dingen vergeet.

Zo zorg je ervoor dat je niet te veel op de automatische piloot gaat leven:

  • Neem een keer een andere route naar je werk of de supermarkt;
  • Probeer alles wat je meemaakt echt op je in te laten werken. Dat zorgt ervoor dat je gebeurtenissen niet voor lief gaat nemen en ook de kleine dingen opmerkt en onthoudt;
  • Zorg dat je een paar keer per dag stil staat bij de dingen die je doet. Zo word je een stuk bewuster van alles wat je meemaakt.

Snel reageren

De automatische piloot regelt veel van de dagelijkse dingen die we doen. Ook zorgt het ervoor dat je sneller reageert. Als je iemand vraagt hoe het gaat, krijg je al snel 'goed' te horen. Vaak heb je het antwoord al gegeven zonder dat je erover nadenkt of het écht wel goed met je gaat. Wat kan helpen? Bedenk eerst goed wat je te zeggen hebt en geef dáárna pas antwoord. Daar komen ongetwijfeld leukere gesprekken uit, dan wanneer je alleen maar zegt 'ja, goed!'.

Wat doe jij allemaal op de automatische piloot?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwetijdskind, hartenzielmarketing.nl. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden