null Beeld

Dit is waarom je een buikje krijgt van stress

Je snapt er niks van: je sport je suf en toch wordt je buik niet platter. Grote kans dat dit komt door stress.

Daphne Dorgelo

"Je kunt een normaal BMI hebben en toch te veel buikvet", vertelt voedingsdeskundige Julie Turelinckx aan het Belgische HLN. "Wij nemen de buikomtrek als maatstaf om uit te maken of er werk aan de winkel is." Buikvet is namelijk een stuk schadelijker dan de rest, omdat dit rondom de organen zit. "Bij vrouwen is er een beperkt verhoogd gezondheidsrisico tussen 80 en 88 centimeter, bij mannen tussen 94 en 102 centimeter. En zelfs dat blijft een indicatie, want die cijfers zijn persoonsgebonden. Het is belangrijk te kijken naar de persoon die voor je zit."

Bruin en wit vetweefsel

undefined

Je hebt volgens de voedingsdeskundige 2 soorten vetweefsel: wit en bruin. In een volwassen lichaam is er vooral wit vetweefsel: dit zijn de vetten en suikers die je te veel hebt gegeten en die later worden vrijgegeven als energie. Bruine zetten overtollige brandstoffen om in warmte. Denk daarbij aan baby's die nog niet genoeg spieren hebben ontwikkeld om zich daarmee warm te houden.
Niet te veel, niet te weinig

"Wit vet kan onderhuids zitten, maar ook visceraal, oftewel rond de organen", zegt professor Samyah Shadid, kliniekhoofd aan het Universitair Ziekenhuis Gent. "Een klein onderhuids vetlaagje kan geen kwaad en is zelfs heel belangrijk. Als je er te weinig van hebt, word je ziek. Maar heb je er te veel van, dan stijgt het risico op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2."
Eten zonder aan te komen

"Zelfs met een gezond gewicht, een BMI tussen 18 en 25, kun je te veel schadelijk vet hebben", bevestigt voedingswetenschapper en diëtiste Hella van Laer. "Dat fenomeen heet TOFI, oftewel: thin outside, fat inside. Denk aan de mensen die beweren dat ze werkelijk alles kunnen eten zonder een grammetje aan te komen. Zij zien er misschien gezond uit, maar het kan alsnog dat ze veel vet tussen hun organen hebben”, vertelt Van Laer. Andersom bestaat er FOTI: fat outside, thin inside. Sumoworstelaars kunnen dan zelfs gezonder zijn, hun vet ligt vlak onder de huid.
Genetisch bepaald

Enfin, je sport, maar je buikvet vermindert maar niet. Wie wil afvallen, moet minder energie innemen dan hij verbruikt. Helaas pindakaas hebben we de plekken waarop we willen afvallen niet zelf in de hand. "Dat is genetisch bepaald", zegt Van Laer. "Bij sommige mensen die aan hun lijn werken zie je dat meteen aan hun gezicht. Anderen krijgen sneller een slanke buik. Dan moet je vooral geduld hebben: iedereen die zich een gezonde levensstijl aanmeet, zal zien dat het overtollige buikvet na een tijdje zal afnemen.”
Het effect van stress

Vroeger zorgde cortisol ervoor dat ons lichaam gevaarlijke en inspannende situaties aankon en dienden de vetreserves om extra energie te kunnen leveren. "Chronische stress zorgt voor extra aanmaak van cortisol en dat stuurt vet richting de buikstreek. Door cortisol stijgt je bloedsuikerspiegel. En hoog cortisol leidt ook tot ‘snacktrek’", zegt internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum. "Je begint met snoepen, je lichaam komt daardoor opnieuw in een stresstoestand, waardoor je extra cortisol aanmaakt. Zo ontwikkel je dus nog meer buikvet. In dat buikvet zitten bovendien vetcellen die de aanmaak van cortisol kunnen activeren." Een vicieuze cirkel dus.
Hoe je de cirkel doorbreekt

Buikvet zorgt ook weer voor de aanmaak van stress- en vethormonen. "Diezelfde stoffen kunnen via de bloedbaan het brein bereiken, waardoor je je somber kunt gaan voelen.” En ook daardoor kan weer stress ontstaan en begint alles weer opnieuw. Een gezond eetpatroon en voldoende slaap en ontspanning zouden dit kunnen doorbreken.

Onze 'ontwijnvlogger' Jacqueline vertelt waarom afvallen zoveel makkelijker is als je geen alcohol drinkt:

Wil je meer bewegen om energie te verbranden? In de nieuwe Libelle special Gezond lees en bekijk je wandelroutes:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden