null Beeld

Dit is waarom je in quarantaine meer last kunt hebben van oorsuizen

Heb je nu je veel thuis bent vaker last van een constante piep of ruis in je oren? Dat kan kloppen, want blijkbaar heb je in quarantaine meer kans op oorsuizen. 

Online redactie Libelle

Als je regelmatig last hebt van een piep in je oren, dan is de kans groot dat je tinnitus hebt. Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Je hoort dan geluiden die er niet zijn, zoals piepen, fluiten, geruis of een suis. Naar schatting hebben ongeveer 2 miljoen Nederlands tinnitus.

Versterken van zintuigen

Dat je hier extra last van hebt tijdens thuisquarantaine, heeft onder andere te maken met stress. Door de coronacrisis hebben veel mensen last van stress: heb ik straks mijn baan nog wel? Red ik het wel met mijn geld? Hoe gaat het met mijn familie? "De situatie zoals die normaal is, is veranderd. Dat geeft stress", legt KNO-arts Dennis Kox van het Spaarne Gasthuis uit aan RTL Nieuws. "Als je stress hebt, kan oorsuizen als erger worden ervaren, omdat je daardoor een versterking hebt van je zintuiglijke waarneming."

Stilte

Doordat er van alles gebeurt in je systeem dat anders is dan normaal, komt je lichaam vanwege de stress in alarmstand en hoor je het suizen erger. Ook de verandering van werken op een drukke werkplek naar thuis in stilte kan voor (ergere) tinnitus zorgen. Door de reuring om je heen, kun je de oorsuizen normaal gesproken vergeten. Wanneer het stil is, kun je eigenlijk niet meer om dit geluid heen en ga je je erop focussen.

Voorgrond

Heel ernstig voor je oren is het gelukkig niet om nu in quarantaine meer last te hebben van oorsuizen. Maar fijn is het natuurlijk niet en het vervelende is dat je er niet echt iets tegen kunt doen. Je kunt er het beste niet te veel aan denken, want hoe meer aandacht je het geeft, hoe meer het op de voorgrond staat. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is de beste tip: zoek ontspanning en afleiding.

Afleiding

Ben je aan het werk, maar worden de oorsuizen erger? Zet dan wat achtergrondmuziek op. Zo ligt de focus niet op de stilte in huis en het geruis in je oren, maar op de muziek. Wordt het niet minder? Ga dan even naar buiten, een rondje wandelen of fietsen. Wellicht zorgt dit voor afleiding.

Meer weten over tinnitus? Professor Bart Vinck vertelt je er meer over in zijn nieuwe boek:

Ruim 30% van de mensen heeft last van oorsuizen. Echt fijn is het natuurlijk niet, dus hoe kom je er weer van af? Dr. Rutger geeft advies:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Beter horen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden