null Beeld

Dit is waarom je zo emotioneel labiel kunt worden als je kort hebt geslapen

Van lastige kinderen tot hete zomernachten en snurkende partners. Iedereen heeft wel eens een korte nacht. Meestal functioneer je de volgende dag nog prima als je 1 nacht slecht hebt geslapen. Maar slaaptekort kan er wel voor zorgen dat je nogal - hoe zeggen we dit voorzichtig? - gepikeerd kan reageren op anderen.

Nee, het is niet de overgang. Ineens iemand afsnauwen of zomaar in tranen uitbarsten, het zijn gevolgen van slaaptekort. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Beetje overdreven

Er is een logische verklaring voor je emotionele gedrag als je slecht hebt geslapen. Het heeft alles te maken met je amygdala. Dit deel van de hersenen is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties als angst en agressie. En als je te weinig slaapt, gaat die amygdala een tandje harder werken. Dit zorgt er voor dat je soms ietwat overdreven kan reageren.

Proefpersonen

Onderzoekers van de Harvard universiteit kwamen hierachter door proefpersonen een nacht niet te laten slapen. Vervolgens werden hun hersenen met behulp van een scan bekeken. De amygdala van de proefpersonen reageerde veel sterker op het zien van emotionele beelden dan die van een groep mensen die wel een heerlijke reis had gemaakt naar dromenland.

Minder rationeel

Uit het onderzoek bleek ook dat de amygdala en de prefrontale cortex minder communiceerden. Dat deel van de hersenen wordt in verband gebracht met rationeel denken. Moet je over iets belangrijks een knoop doorhakken? Dan is het verstandig daar een nachtje goed over te slapen, want als je moe bent, kun je dus minder goed rationeel denken.

Volgende keer dat je nogal heftig reageert op iets dat echt wel meevalt, weet je dus dat het slim is vroeg je bed in te duiken.

Slaap je wel goed, maar ben je toch altijd moe en prikkelbaar? Dan heeft dokter Rutger nuttig advies:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden