null Beeld

Dit is waarom koffie of thee bestellen in een vliegtuig een slecht idee is

"Wilt u misschien koffie of thee?" Die vraag krijg je altijd nadat je zojuist een vliegtuigmaaltijd hebt gegeten toch? Misschien kun je voortaan toch maar beter weigeren...

Coks Donders

"Cabinepersoneel zal nooit heet water drinken tijdens de vlucht. Geen koffie, geen thee," vertelde een stewardess aan het Amerikaanse tijdschrift Business Insider afgelopen februari.

Video: Ook nog eens geknoeid met je koffie? Zo krijg je de vlekken eruit.

Maar waarom dan niet?

Koffie en thee wordt gemaakt met water uit de vliegtuigkraan en niet met fleswater. En dat kán echt ontzettend naar zijn voor diegene die het drinkt.

De Amerikaanse milieubescherming tapte in 2004 water uit 158 vliegtuigen. Het water van 13% van de toestellen bevatte colibacteriën. In het water van 2 vliegtuigen werd zelfs de levensgevaarlijke e.colibacterie gevonden. 1 op de 8 vliegtuigen voldeed daarmee niet aan de standaarden van de milieubescherming.

Méér bacteriën

Aan de hand van deze test werden er nieuwe en strenge regels opgesteld met betrekking tot het regelmatig verversen en controleren van het tapwater uit de vliegtuigkraantjes. Helaas wordt de regel niet altijd even goed gehandhaafd.

Dat werd pijnlijk duidelijk in 2015. Vliegtuigwater wordt geleverd in grote jerrycans. Onderzoek wees uit dat er meer micro-organismen aanwezig waren in vliegtuigwater dan in de geleverde jerrycans. Dat betekent dus dat bacteriën zich begonnen te ontwikkelen zodra ze in de vliegtuigleidingen terechtkwamen.

Advies van de dokter

Op de Amerikaanse tv-zender NBC raadde een arts dan ook mensen met een lage weerstand en kleine kinderen aan om géén kraanwater uit het vliegtuig te nuttigen.

De kans dat je ziek wordt is klein, maar het is beter om geen risico te lopen, of wel?

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Fox News. Beeld: Shutterstock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden