null Beeld

Dít is waarom samen eten je gelukkiger maakt

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: met z'n allen aan tafel eten is natuurlijk heel gezellig. Maar wist je dat het je ook gelukkiger maakt?

Demi Schoenmakers

Uit een onderzoek van het Britse Oxford Economics blijkt dat sociaal eten een belangrijke rol speelt in het bevorderen van sociale binding.

Gezond

De mens is natuurlijk een sociaal wezen. Het hebben van een brede sociale kring is een belangrijke factor voor ons geluk en onze gezondheid. Dit komt doordat het ons sociale en emotionele ondersteuning kan bieden. Daarom voelen we ons beter als we met z'n alleen samen aan tafel eten.

Belangrijk

"We weten uit eerdere studies dat sociale netwerken belangrijk zijn in de strijd tegen psychische en lichamelijke ziekten", legt professor Robin Dunbar uit. Hij is betrokken bij het onderzoek en is van de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit van Oxford. "In deze steeds zwaardere tijden, waarin sociale cohesie steeds belangrijker wordt, is het maken van tijd voor een deelname aan gemeenschappelijke maaltijden misschien wel het belangrijkste wat we kunnen doen - zowel voor onze eigen gezondheid en welzijn als voor die van de bredere gemeenschap."

Betere band

Maar dat is niet de enige reden waarom we gelukkiger worden van samen eten. We onderhouden onze vriendschappen en familierelaties en kunnen ook weer nieuwe, bredere gemeenschapsrelaties met elkaar opbouwen. Dus hup: nodig je vrienden of familie uit voor lekkere maaltijd bij jou thuis.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Jan-magazine. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden