null Beeld

Dit is waarom sommige volwassenen bang zijn in het donker

Een volwassene die bang is in het donker wordt al snel als ‘kinderachtig’ bestempeld. Toch hoef je je hier echt niet voor te schamen: het betekent namelijk dat je fantasie en inlevingsvermogen wat sterker zijn dan bij anderen. 

Bang zijn in het donker heeft namelijk niks te maken met logisch nadenken. Je weet echt wel dat er geen enge man onder je bed ligt of in je kast verstopt zit. Maar je fantasie is gewoon zo levendig dat het rekening houdt met allerlei situaties en reacties hierop.

Licht uit

Angst voor het donker, ook wel Nyctofobie genoemd, is iets waar veel mensen ook in hun volwassen jaren nog mee kampen. Het is dan ook zeker niet iets om je voor te schamen. Uit een grootschalig onderzoek in Groot Brittannië bleek zelfs dat 40% van de volwassenen liever niet door het huis loopt met de lichten uit. Sterker nog: 10% durft eigenlijk niet eens het bed uit te komen voor een nachtelijk bezoekje aan het toilet.

Levendige fantasie

Nyctofobie heeft niks te maken met de afwezigheid van licht: het gaat vooral om de mogelijkheid van wat zich in het donker kan verschuilen. Dit is dan ook de reden dat veel creatieve en fantasierijke mensen meer last hebben van Nyctofobie. Hetzelfde geldt voor kinderen: ook zij hebben vaak een levendige fantasie, waardoor ze al snel bang zijn in het donker.

Roofdieren

Er is ook nog een evolutionaire verklaring voor deze angst. Mensen zijn namelijk van nature zo geprogrammeerd dat zij duister aan gevaar linken. Roofdieren vallen namelijk het liefst in het donker aan, om zoveel mogelijk gebruiken te kunnen maken van het verrassingseffect. Daarom vertelt ons instinct ons om het donker zoveel mogelijk te vermijden.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

BEKIJK OOK:

Bron: Livescience.com. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden