null Beeld

Dit is waarom veel volwassenen bang zijn voor clowns – en zo kom je van je angst af

De horrorclowns die het nieuws nu domineren, kom je vast niet graag tegen op straat. Maar sommige mensen zijn net zo bang voor gewone clowns als voor deze enge variant. Hoe kun je als volwassene zo bang zijn voor een grappige kindervriend, en wat kun je ertegen doen?

Linda Almekinders

Sociaal-psycholoog Jerre Maas schreef in 2011 een artikel over clownfobie, of coulrofobie. Het werd een van de best gelezen artikelen die hij ooit schreef. Veel mensen blijken te worstelen met een angst voor clowns.

Geen reëel gevaar

Wat is zo'n clownfobie nou eigenlijk? "Het is een ziekelijke, irreeële angst voor clowns", legt Maas uit. "Het valt onder de specifieke fobieën, net als hoogtevrees, pleinvrees of angst voor spinnen. Een angst voor iets wat dus geen reëel gevaar is." Niet alleen kinderen kunnen erg bang zijn voor clowns, maar ook bij volwassenen komt het veel voor. Bij vrouwen vaker dan bij mannen, zegt Maas. En de hype rond horrorclowns maakt het er niet beter op.

Onverwerkt trauma

Waar een clownfobie precies vandaan komt, is vaak moeilijk te achterhalen. Het kan gaan om een onverwerkt trauma uit de jeugd. "Bijvoorbeeld als je als kind een keer heel erg bent geschrokken door een onverwacht grapje van een clown. Clowns maken vaak gebruik van schrikeffecten, zoals een bloemetje waar plotseling water uit spuit." Ook als je op jonge leeftijd een enge film met een boosaardige clowns hebt gezien, zoals It, kan dat een clownfobie opleveren.

Daarnaast speelt de schmink een rol: "Door de schmink zijn de gezichtsuitdrukkingen van de persoon erachter moeilijk te lezen. Dat maakt een clown onvoorspelbaar en moeilijk in te schatten. Achter de lach op zijn gezicht kan een gemene grijns zitten, maar je ziet het niet goed. Dat vinden sommige mensen eng."

Geen pretje

Voor mensen die bang zijn voor clowns is het geen pretje dat er nu steeds horrorclowns in de media te zien zijn. Alhoewel, dat kan ook een positief effect hebben, zegt Maas. "Exposure, blootstelling, is de beste therapie." Als je er echt heel veel last van hebt, dan moet je professionele hulp zoeken, zegt de psycholoog. "Maar ook dan zul je in de behandeling stapje voor stapje blootgesteld worden aan clowns."

Opgeblazen

Maaike van der Linden van de Angst, Dwang en Fobie Stichting zegt ook dat je professionele hulp moet zoeken als je kampt met een problematische clownfobie. Maar ze benadrukt ook dat het fenomeen nu een beetje wordt opgeblazen. "Een fobie houdt eigenlijk in dat het je leven echt ontregelt. Dat je niet meer over straat durft, omdat je bang bent dat er overal een clown om de hoek kan staan. Maar zo erg is het voor de meeste mensen niet. Als je het gewoon niet zo prettig vindt om een clown te zien, dan vergaat de wereld niet."

Eigen mening

Je moet het probleem dan ook niet groter maken dan het is, zegt Van der Linden. "Zeker als je kinderen hebt, dan moet je er geen groot ding van maken, want dan gaan je kinderen het overnemen. Laat je kinderen gewoon naar een clown kijken en laat hen er zelf een mening over vormen. Als ze erom lachen, dan kan dat ook heel relativerend werken voor jou als moeder."

Tip

Ze heeft nog een tip voor mensen die bang zijn voor clowns. "Realiseer je dat clowns niet overal op straat lopen, je komt ze bijna nooit tegen. Ook nu niet, die horrorclowns duiken echt niet gelijk overal op. Je kunt er dus prima mee leven, zolang je zelf niet het circus opzoekt."

Maar als je echt van je angst voor clowns af wilt komen, dan helpt het niet als je ze altijd maar probeert te vermijden. "Als je nooit meer een clown ziet, neemt dat je angst niet weg. Dus kijk eens een aflevering van Bassie en Adriaan. Het helpt als je een clown ziet en dat associeert met een positieve ervaring."

Ongegrond

Dat is ook de boodschap van psycholoog Maas: "Realiseer je dat je angst ongegrond is. Ook nu er 1 of 2 horrorclowns zijn opgedoken. Besef dat het maar een heel kleine groep is die het voor de rest verpest, en dat 99,9% van de clowns gewoon leuke clowns zijn. Dus blijf daar lekker naar kijken: en altijd blijven lachen."

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Dit is volgens spiritueel vlogger Manon dé tip om van je angst af te komen.

Beeld: Warner Bros

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden