null Beeld

Dít is waarom vrouwen meer bijwerkingen van het coronavaccin ervaren dan mannen

Tot nu toe hebben meer vrouwen dan mannen bijwerkingen gemeld na een coronavaccinatie. Hoe kan het dat vrouwen meer bijwerkingen ervaren en wat zegt dat?

Volgens onderzoek van het Amerikaanse CDC is maar liefst 80% van de meldingen van bijwerkingen afkomstig van vrouwen.

Vrouwen ervaren meer bijwerkingen

Het ging hierbij hoofdzakelijk om bijwerkingen als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. De ernstige bijwerkingen die gemeld werden, zoals een allergische reactie, waren zelfs op twee na allemaal van vrouwen.

Niet verrassend

Voor we ons zorgen gaan maken, willen de onderzoekers ons op het hart drukken dat het ervaren van bijwerkingen helemaal niet erg is. Dit is juist een teken dat het vaccin werkt. Daarnaast laten de onderzoekers weten dat ze niet verrast zijn door de onderzoeksresultaten.

Hetzelfde resultaat bij andere vaccins

Microbioloog en immunoloog Sabra Klein vertelt in The New York Times dat dit bij andere vaccins ook vaak zo is. "Het verschil komt volledig overeen met eerdere rapporten van andere vaccins", laat ze weten.

Immuunrespons

Dit komt omdat het immuunrespons bij vrouwen anders is dan bij mannen. Vrouwen produceren meer antilichamen dan mannen na het krijgen van een vaccin. Bij vaccinaties tegen griep, bof, mazelen en rodehond is het ook zo dat meer vrouwen dan mannen bijwerkingen ervaren. Ook laten de onderzoekers weten dat vrouwen eerder geneigd zijn om bijwerkingen te melden dan mannen.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden