null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom wandelen in de natuur een depressie kan voorkomen

Het is al vaker bewezen: wandelen in de natuur doet ons goed. Het werkt stressverlagend en je voelt je beter. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Irene de WaalGetty Images/iStockphoto

Wetenschappers weten niet precies waarom we ons beter voelen in de natuur. Heeft het te maken met de buitenlucht? De zon? De groene kleuren om ons heen?

Depressie op de loer

Wetenschappers van de Stanford University hebben er onderzoek naar gedaan. Zij dachten dat het te maken kon hebben met dat je minder piekert. Dingen enorm overpeinzen is iets wat je doet als je heel verdrietig bent en als je aan niets anders kunt denken dan de oorzaak daarvan, zoals dat een relatie over is, een ontslag, of een gemene opmerking. Als dat gepieker lange tijd onverminderd door blijft gaan, kan een depressie op de loer liggen.

Stressfactoren

De onderzoekers bekeken bij 38 mentaal gezonde mensen of ze minder zouden overpeinzen dankzij wandelingen in de natuur. Ze kozen stadsbewoners uit, omdat die een 'iets verhoogd niveau van overdenken hebben, vanwege de constante stressfactoren in een stadse omgeving'.

In de natuur

De ene helft van de groep wandelde 90 minuten midden in de natuur en de andere helft liep langs een vierbaansweg met verkeer. Bij de natuurwandelaars verminderde het overpeinzen en nam de activiteit in de prefrontale cortex af. Bij de stadswandelaars was er geen verbetering te zien.

Zelfde effect

Over het algemeen neemt gepieker af bij positieve afleiding, zoals een hobby of een lang gesprek met een vriendin. De natuur heeft eenzelfde soort effect.

Wereldbevolking

Deels dankzij dit soort onderzoeken proberen architecten en ontwerpers te zorgen voor meer groen in hun plannen. Maar dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft op dit moment in een stad. En in 2050 zal percentage zijn opgelopen tot zo'n 70%.

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: the Atlantic, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden