Dít is waarom ze in Amerika en Engeland veel sneller vaccineren dan hier
In Amerika en Engeland loopt het vaccineren tegen corona een stuk sneller dan in ons kikkerlandje. Wat doen die landen beter?
Nederland en veel andere Europese landen kunnen alleen maar dromen van het priktempo van de Amerikanen en de Britten.
Inkoop van vaccins
Allereerst hebben deze landen de inkoop van vaccins slim gedaan. Zo kregen de Britten sneller een AstraZeneca-contract dan de EU. De Britse regering heeft zelfs geld gestoken in de Universiteit van Oxford, waar dit vaccin van afkomstig is, in ruil voor leveringen. In Amerika heeft Donald Trump in een vroeg stadium flink ingezet op de inkoop van vaccins. Hij kocht enorm veel doses bij Pfizer op. Ook kochten de Amerikanen 30 miljoen doses AstraZeneca terwijl dat vaccin daar nog niet is goedgekeurd. Alles om een flinke voorraad te hebben, meer dan er eigenlijk nodig is.
Priktempo
Daarnaast doen de Amerikanen en de Britten er alles aan om die prikken zo snel mogelijk toegediend te krijgen. Allerlei gebouwen worden omgetoverd tot priklocaties. In Amerika wordt er ook 's nachts en in het weekend gevaccineerd. Je kunt daar je vaccin ook gewoon bij je lokale apotheek halen, iets wat in Nederland niet mogelijk is.
Mentaliteit van de Britten
RTL Nieuws-correspondenten Erik Mouthaan (Amerika) en Anne Saenen (Engeland) denken ook dat het met de mentaliteit te maken heeft. Saenen over de Britten: "Er is hier echt een 'can do-mentaliteit. Het wordt als een bevrijding gezien." Ze vult aan: "Er wordt verwezen naar de Tweede Wereldoorlog. In die geest zijn ze begonnen aan het vaccinatieprogramma: 'we moeten deze vijand verslaan'. Het is een nationalistisch gevoel: 'het land staat erachter'." Vaccineren zorgt dan ook voor een opperbeste stemming: "Mensen feliciteren elkaar op straat als ze gevaccineerd zijn, of als ze een afspraak hebben".
Europa heeft geen haast
Mouthaan vertelt dat er in Amerika zelfs wordt neergekeken op de mentaliteit in Europa: "In Amerika heerst heel erg het gevoel dat Europa 'de bal heeft laten vallen', zoals ze dat hier zeggen. Waar is de urgentie? Er is het gevoel dat er in Europa geen haast is gemaakt met vaccineren. Daar wordt echt hoofdschuddend over gesproken hier." Hij vertelt dat er in de stad New York op dit moment 3 miljoen mensen tegelijk een oproep voor vaccinatie hebben gekregen, waaronder hijzelf. "Ik kan hier vandaag een vaccin krijgen. En in Nederland zou ik als 47-jarige man pas in juni in Nederland aan de beurt komen", aldus Mouthaan.
Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: RTL Nieuws. Beeld: Shutterstock