null Beeld

Dit jaar weer meer asperges + 3 overheerlijke recepten met het witte goud

We zijn gek op asperges! Wat een geluk dan ook dat de teelt in Nederland van het witte goud blijft stijgen, zo kunnen we er extra lang van genieten. In 2014 oogstten de boeren bijna 20 miljoen kilo, 50 jaar geleden was dat minder dan de helft. 

Volgens het CBS groeit de teelt het hardst in Noord-Brabant en Limburg. Vooral de zandgronden in Noord-Limburg vormen nu het epicentrum van de aspergeteelt. Niet alles komt op onze borden terecht. In 2014 ging 3,8 miljoen kilo naar het buitenland. Gelukkig blijft er nog genoeg over om veel lekkers van te maken.

Hoewel het aspergeseizoen pas morgen begint, ligt er vandaag al genoeg wit goud bij de boer en in de schappen van de supermarkt. Inspiratie nodig om ermee te koken? Probeer dan eens deze 3 recepten.

Voorjaarsrolletjes met asperges

undefined

Een eigentijds hapje of voorgerecht.

null Beeld

Nodig voor 12 stuks

  • 300 g kipfilet
  • 5 dl kippenbouillon
  • 12 rijstvellen van 14-16 cm doorsnede
  • 6-8 dikke witte asperges, geschild
  • zout, peper
  • 24 dunne sperziebonen
  • 24 rucolablaadjes
  • 24 muntblaadjes
  • 3 el mayonaise
  • 3 el crème fraîche
  • bieslook en peterselie
  • 1 zuur augurkje

Kook de kip op heel zacht vuur circa 10 min. in de bouillon. Laat de kip in de bouillon afkoelen en snijd hem in reepjes. Week de rijstvellen volgens gebruiksaanwijzing. Laat ze uitlekken op een doek. Kook de asperges beetgaar en snijd ze in repen. Kook de sperziebonen in 4-6 min. beetgaar. Leg op elk rijstvel vier repen asperges, 2 sperzieboontjes, enkele repen kip, 2 blaadjes rucola en 2 muntblaadjes. Bestrooi met zout en peper en druppel er een beetje olijfolie over. Rol de rijstvellen op, maar laat één kant open.

Maak de kruidensaus: meng de mayonaise met en de crème fraîche zout en peper. Roer er 1 ragfijn gesneden zuur augurkje door en 2-3 el fijngesneden kruiden (bieslook en bladpeterselie).

Bereiden: circa 35 min. Afkoelen: circa 1 uur. Circa 150 kcal. per persoon.

Cappuccino van asperges

undefined

De soep wordt afgedekt met een roomlaagje, vandaar de naam cappuccino.

null Beeld


Nodig voor 4-6 cappuccino's

  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 50 g pancetta of rauwe ham, fijngesneden
  • 15 g boter
  • 750 g witte asperges, geschild, in stukjes
  • ½-1 tl tijmblaadjes
  • 7½ dl kippenbouillon
  • zout, peper
  • 5 el crème fraîche
  • 20 g gezouten boter, op kamertemperatuur
  • 4 lepels geraspte (schapen)kaas

Bak de sjalotjes, knoflook en pancetta 6-10 min. in de boter. Voeg asperges en tijm toe en verwarm dit 2 min. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep 15-20 min. zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Schenk de soep in 4-6 (cappuccino)kopjes. Klop de crème fraîche met de boter tot een schuimige mousse en schep deze op de soep.

Maak kaasstengels: leg langwerpige hoopjes geraspte (schapen)kaas in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Laat de kaas op zacht vuur smelten en krokant worden.

Bereiden: circa 35 min. Circa 210 kcal. per persoon (met kaascracker).

Wist je dat je asperges bomvol vitaminen zitten? Kijk hier voor nog meer weetjes over het witte goud.

Asperges met zalm

undefined

Een klassieke combinatie: de pure smaak van verse zalm met asperges en zachte mozzarella.


null Beeld


Nodig voor 4 personen

  • 800 g-1 kg witte asperges, geschild
  • zout, peper
  • 500 g verse zalmfilet, in dunne plakken
  • 1 grote buffelmozzarella, in stukjes
  • 6 el olijfolie
  • 2 el kleine kappertjes, uitgelekt
  • 2 el kleine kervelblaadjes
  • 1 tl geraspte limoenschil

Kook de asperges beetgaar, laat ze uitlekken en halveer ze. Verdeel de zalm, asperges en mozzarella over 4 borden. Verwarm de olie op zacht vuur en roer de kappertjes, kervel en limoenrasp erdoor. Breng op smaak met zout en peper en schenk de dressing erover.

Bereiden: circa 30 min. Circa 560 kcal. per persoon.

Meer recepten met asperges vind je hier.

Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renée Frinking

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden