null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít medicijn remt mogelijk dementie af

Een medicijn dat dementie een halt toe roept: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit volgens Britse onderzoekers dichterbij dan we denken. Zij zijn namelijk tot de ontdekking gekomen dat twee bestaande medicijnen ook helpen tegen zogenaamde neurodegeneratieve hersenziekten - zoals dementie. 

Lotte van ErpGetty Images

Dokter Rutger vertelt in de video hoe je het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid herkent.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Leicester ontdekte dat de twee medicijnen - die al gebruikt worden door patiënten met andere aandoeningen- een beschermend effect hebben bij het afsterven van hersencellen. Eén van de twee middelen is Trazolan, dat wordt voorgeschreven bij een depressie. Het andere medicijn, dibenzoylmethaan (DBM), wordt gebruikt door kankerpatiënten.

In 2013 slaagden de wetenschappers er voor het eerst in om het afsterven van hersencellen te stoppen bij muizen. Er werd destijds gesproken van een mijlpaal, maar helaas was het medicijn onbruikbaar voor mensen omdat het schadelijk is voor bepaalde organen, zoals de alvleesklier.

Defensiemechanisme

Trazolan en DBM zouden ook het afsterven van hersensrellen afremmen en zijn niet schadelijk zijn voor menselijke organen. Het virus dat een vorm van Alzheimer veroorzaakt, zorgt ervoor dat de eiwitproductie stil komt te liggen. Hierdoor sterven hersencellen af. De medicijnen zorgen dat de eiwitproductie niet wordt tegengehouden door het virus.

De medicatie wordt nu getest bij mensen met hersenziekten, waardoor uiteindelijk zal blijken of de middelen effect hebben. De Britse wetenschappers benadrukken wel dat de kans klein is dat ziekten als Alzheimer en dementie ooit helemaal genezen kunnen worden.

Verbetering

In Nederland bestaan soortgelijke middelen die een lichte tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer af kunnen remmen: Galantamine, rivastigmine, donezepil en Memantine. Deze medicijnen zorgen er voor dat overdracht van informatie in de hersenen langer intact blijft. Maar, de middelen hebben helaas maar bij een klein deel van de mensen met Alzheimer een bescheiden effect.

LEES OOK:

Bron: hln.nl en Stichting Alzheimer Nederland, Alzheimer Nederland Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden