Dít moet je doen als je een dier aanrijdt
Oei, dat is schrikken: een dier onder je autobanden. Behalve dat het ontzettend sneu is voor het beestje, is het belangrijk dat je snel handelt om te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk in veiligheid is. Volg daarom deze drie stappen na een aanrijding met een dier.
Het is een schrale troost, maar zo'n botsing is vaak niet te voorkomen. Het minste dat je kunt doen, is je snelheid aanpassen als je in het donker over een provinciale weg rijdt met waarschuwingsborden. Volgens de ANWB kun je met 60 km/uur bij dimlicht en 80 km/uur bij groot licht nog op tijd remmen en kan het dier eventueel de dans ontspringen.
Boem is ho
Sta je uit het niets oog in oog met Bambi op de weg, dan is het belangrijk dat je niet ineens je stuur omgooit. Rem zo hard als veilig mogelijk is en als dat niet op tijd lukt, rijdt dan tegen het dier aan. Dat klink cru, maar hevig uitwijken is in veel gevallen nóg gevaarlijker, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten in gesprek met consumentenprogramma Meldpunt. Je loopt dan het risico tegen een boom of tegenligger te knallen, iets dat mensen vaak niet kunnen navertellen.
Dit kun je doen als je een dier aanrijdt:
Mocht het te laat zijn, dan zijn er drie stappen die je kunt volgen om de situatie zo veilig mogelijk op te lossen. We gaan er hierbij van uit dat je zelf niet gewond bent, want in zo'n geval bel je natuurlijk meteen 112.
1. Kijk om wat voor dier het gaat
Gaat het om wild of een huisdier? Onder huisdieren vallen ook boerderijdieren zoals schapen, koeien en paarden. In principe ben je bij elk dier verplicht een melding te maken. Je krijgt dat geen boete of andere straf, maar doorrijden is wél strafbaar.
2. Bel de politie
Als je een huisdier hebt aangereden, bel je het meldpunt voor dieren in nood op telefoonnummer 144. De politie komt dan in actie, samen met bijvoorbeeld de dierenambulance. Bij een aanrijding met wild kun je de politie bellen op 0900-8844 of, in gevaarlijke situaties, 112. Dan schieten een faunabeheerder en eventueel andere hulpdiensten te hulp. Bel ook de politie als je een dier langs de weg hebt gezien, maar niet aangereden hebt.
3. Ontferm je over de schade
Heb je schade? Dan is er een kans dat je deze vergoed krijgt. Aangezien huis- en boerderijdieren een eigenaar hebben, kun je de opgelopen schade verhalen op het baasje. Vul samen een aanrijdingsformulier in. Wilde dieren hebben geen baasje, dus is niemand aansprakelijk. Als je een volledige of beperkte cascoverzekering hebt, kun je de schade claimen bij je autoverzekering. Vergeet geen foto's te maken ter plekke, zodat je bewijs hebt van de aanrijding.
Ai, op je telefoon kijken tijdens het rijden is niet bepaald veilig. Of kan snel even gluren geen kwaad? Libelle vroeg het aan lezeressen:
Bron: ANWB.nl, Maxmeldpunt.nl