null Beeld

Dit onbekende symptoom kan bij jongeren wijzen op het coronavirus

We weten allemaal dat niezen, hoesten en kortademigheid kunnen duiden op het coronavirus. Maar er blijkt nóg een symptoom te zijn dat vooral voorkomt bij jongeren.

Online redactie Libelle

Eerder werd al gezegd dat smaak- en reukverlies met het coronavirus in verband kan worden gebracht. Maar nu kunnen paarsige, opgezwollen tenen (die een beetje lijken op wintertenen) ook een symptoom zijn van het coronavirus. Het worden daarom ook wel covidtenen genoemd.

Huidverschijnselen

In de Verenigde Staten is het genootschap van dermatologen een meldingslijn gestart om meer zicht te krijgen op de huidaandoeningen die kunnen optreden bij besmetting met van het virus. De dermatologen hebben in totaal zo’n 200 meldingen gehad van huidverschijnselen die zorgmedewerkers waarnemen bij patiënten met Covid-19. Ongeveer de helft daarvan heeft het over opgezwollen tenen.

Volgens hoogleraar dermatologie Lindy Fox van de Universiteit van California komen covidtenen opvallend vaak bij jonge mensen voor. Jongeren die verder gezond zijn en weinig andere symptomen van het coronavirus vertonen.

Mogelijk verklaringen

Een mogelijke verklaring van de covidtenen is dat er bij besmetting zwellingen optreden. Het coronavirus kan namelijk ontstekingen veroorzaken. Een tweede hypothese is dat het virus irritaties veroorzaakt bij de wanden van bloedvaten. Een derde mogelijkheid is dat het virus bloedproppen veroorzaakt die de huid beschadigen. Om achter de daadwerkelijke oorzaak te komen, is vooralsnog meer onderzoek nodig.

Geen andere oorzaak

Toch kun je voorlopig maar beter het zekere voor het onzekere nemen. "Mijn boodschap is: als je last hebt van dit verschijnsel, neem dan contact op met een arts", zegt dermatoloog en epidemioloog Esther Freeman van het Massachusetts General Hospital tegen Business Insider. "De arts kan vragen stellen om te bepalen of er andere redenen zijn waarom je dergelijke symptomen hebt gekregen. Zijn er geen duidelijke andere oorzaken aan te wijzen, dan is het wellicht verstandig om je te laten testen op het coronavirus en na te denken over het mogelijk beperken van het risico van verspreiding naar andere mensen."

Hoe groot is de kans dat kinderen corona krijgen? Dokter Rutger legt het uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Business Insider. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden