Kerstpudding Beeld Getty Images
KerstpuddingBeeld Getty Images

Dit toetje zetten de Britse royals op tafel (en zó maak je het)

Heb je nog inspiratie nodig voor een dessert tijdens de feestdagen? Vier kerst als de royals. Buckingham Palace deelt namelijk het recept van de traditionele kerstpudding van de Britse koninklijke familie.

kerst als een royal

Demi SchoenmakersGetty Images

De chefkoks van queen Elizabeth en haar familie geven een kijkje in de keuken.

Stir-Up Sunday

De officiële Instagram-pagina van koningin Elizabeth II deelde onlangs het recept van het paleis voor de jaarlijkse kerstpudding, traditioneel bereid op Stir-Up Sunday. Dit is de zondag voor de advent. Zo kun je deze feestdagen je familie en vrienden verrassen met het boozy puddingrecept van de Windsors.

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor 2 grote puddingen?

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 185 gram sultanarozijnen
  • 150 gram sinaasappelschil
  • 250 gram niervet of boter (in kleine stukjes)
  • 150 gram paneermeel
  • 90 gram bloem
  • 12 gram koekkruiden
  • 2 eieren
  • 180 gram Demerara suiker
  • 275 milliliter bier
  • 40 milliliter donkere rum
  • 40 milliliter cognac

Wil je een alcoholvrije pudding maken? De alcohol kan vervangen worden door sinaasappelsap of koude thee.

Zó maak je de traditionele kerstpudding

  1. Doe de (sultana-)rozijnen, krenten, sinaasappelschil, vet of boter, paneermeel, bloem, koekkruiden en suiker in een beslagkom. Meng alles goed door elkaar.
  2. Voeg daarna eieren, bier, donkere rum en cognac toe. Meng opnieuw alles goed door elkaar.
  3. Boter de puddingvormen in en verdeel het mengsel over de puddingvormen.
  4. Bedek het mengsel met wat bakpapier. Dek vervolgens de puddingvormen af en zet ze in een grote pan en vul deze pan met water, zodat de vormen tot driekwart onder water staan. Stoom de puddings in zes uur gaar.
  5. Je kunt dit al eerder doen. In dat geval hoef je de pudding tijdens alleen nog au bain-marie te verwarmen. Dit duurt ongeveer drie à vier uur.
  6. Strooi er nog wat poedersuiker overheen en de pudding is klaar om te serveren. Enjoy!

Bron: Instagram.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden