null Beeld

Dit vertellen je dromen je over de kwaliteit van je slaap

Soms word je wakker en kun je je dromen nog levendig herinneren. Misschien zoek wel op wat hun verborgen betekenis is. Of misschien vertel je graag aan anderen wat je nu weer voor raars hebt gedroomd. Maar je dromen zeggen meer dan je misschien denkt. Ze vertellen namelijk ook iets over de kwaliteit van je slaap.

Yasmine Esser

Wat je droomt hangt namelijk af van je (mentale) gezondheid en hoe diep je slaapt.

Je droomt helemaal niet

Het is normaal als je je sommige nachten niets herinnert over je dromen. Maar als je het idee hebt dat je zelden droomt, kan het wijzen op slaapapneu.

"Slaapapneu komt vaak voor tijdens de REM-slaap, de slaap waarin je de meest levendige dromen hebt. Als dit stadium vaak wordt verstoord door frequent ontwaken, zul je minder dromen", vertelt gezondheidsexpert Dr. Sujay Kansagra aan Bustle.com.

Wees gerust, het hoeft helemaal niet te wijzen op slaapapneu als je vaak je dromen niet herinnert. Maar als je ook vaak snurkt en moe wakker wordt, kan het slim zijn even langs de huisarts te gaan.

Je hebt extreem levendige dromen

Als je heel levendige dromen hebt en ze nog lang nadat je wakker bent geworden in je hoofd blijven spoken, zou dit erop kunnen wijzen dat je een creatief persoon bent.

Maar, het kan ook voorkomen als je koorts hebt. Door koorts kun je namelijk raar gaan dromen en zelfs hallucineren.

Je weet tijdens je droom dat je droomt

Dit heet een lucide droom en kan erop wijzen dat je veel stress hebt. Je hebt namelijk veel hersenactiviteit als je een lucide droom hebt. Heb je inderdaad veel stress en voel je je de laatste tijd vermoeid en gespannen? Dan is het slim om even langs de huisarts te gaan.

Je hebt meerdere dromen per nacht

Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je per nacht meerdere slaapcycli hebt. Maar als je je meerdere dromen herinnert, betekent dit ook dat je vaak wakker wordt 's nachts.

Dit is niet per se erg, maar kan erop wijzen dat je een onrustige nacht hebt gehad.

Je hebt vaak nachtmerries

Dit kan erop wijzen dat je niet lekker in je vel zit. Nachtmerries komen vaak voor bij mensen met een posttraumatische-stressstoornis en ook bij mensen die te maken hebben met een depressie.

Vaak slaap je niet goed als je last hebt van nachtmerries, omdat je plots uit je slaap ontwaakt.

Heb je vaak last van nachtmerries? Dan is het verstandig om hulp te zoeken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden