null Beeld

Dit zegt je menstruatie over je lichaam

Je menstruatie is niet echt iets om naar uit te kijken. Vooral als je last hebt van hevig bloedverlies en krampen is het allesbehalve een pretje. Maar wist je dat je menstruatie je veel kan vertellen over je gezondheid?

Erandi Godinez

Fel rood

Stel je voor: je gaat een weekendje weg en je twijfelt hoeveel maandverband of tampons je moet meenemen. Als je bloed fel rood is, is het verstandig om aardig wat mee te nemen. Deze kleur betekent meestal dat je bloedverlies pas net op gang is gekomen, en dat het de komende dagen waarschijnlijk alleen maar erger gaat worden.

Rood/bruin

Bloed hoeft echt niet altijd helemaal rood te zijn. Dus maak je geen zorgen als je bloed een beetje bruinig rood is of donkerbruin. Dit betekent meestal dat het einde van je menstruatie in zicht is. Het is dan ook veilig om te gaan voor een wat dunner maandverband of een kleinere tampon.

Licht bloedverlies

Het kan best zijn dat je tijdens je menstruatie af en toe een periode hebt wanneer je wat minder bloed verliest. Het zou zomaar kunnen zijn dat dit ligt de pil of je spiraaltje. Wanneer je hier net mee begint kan je bloedverlies wat lichter worden.

Hevig bloedverlies

Wanneer je normaal gesproken niet veel bloed verliest tijdens je menstruatie kan het best even schrikken zijn als je ineens meer bloed verliest. Als je net een koperspiraal hebt laten plaatsen is de kans groot dat het hier aan ligt. Met een koperspiraal duren de menstruaties langer (meer dagen bloedverlies). In de eerste 3 maanden na plaatsing wordt het bloedverlies ook meer. Ook je leeftijd kan een leeftijd spelen: het bloedverlies kan namelijk heviger worden met het ouder worden. Een vleesboom kan ook zorgen voor meer bloedverlies tijdens je menstruatie.

Klonterig bloedverlies

Het is niet gek als je af en toe klonten of stolsels bij je menstruatie hebt. Vooral op de zwaarste dag van je bloedverlies is dit gebruikelijk. Wanneer de klonten echter groter zijn dan een 5 eurocent kan er iets anders aan de hand zijn. Het is dan ook verstandig om in zo’n geval je dokter te raadplegen. Het zou kunnen zijn dat je in de overgang raakt: sommige vrouwen hebben in de overgang last van zware menstruaties die gepaard gaan met veel pijn en stolsels. Het zou ook kunnen zijn dat je het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebt. Dit syndroom ontregelt de hormoonbalans in het lichaam en kan hevige menstruaties veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met grote stolsels. Een vleesboom kan ook zorgen voor stolsels tijdens je menstruatie.

Hevige krampen

Het is normaal om tijdens je menstruatie last te hebben van krampen. Deze krampen zorgen vaak voor (flinke) pijn in je onderbuik, en vaak treden ze kort voor de menstruatie op tijdens de eerste dagen. De buikpijn kan gepaard gaan met pijn in de onderrug en benen. Het kan ook zijn dat je endometriose hebt. Endometriose is baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. De 'verdwaalde' stukjes baarmoederslijmvlies doen mee met de menstruatie, en er kunnen bloedingen ontstaan die pijn doen.

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus kan worden veroorzaakt door medicijngebruik. Sommige medicijnen veranderen de aanmaak van oestrogeen en progesteron, waardoor je last kunt krijgen van een onregelmatige cyclus. Ben je net gestopt met de pil? Ook dit kan ervoor zorgen dat je onregelmatig menstrueert. Een onregelmatige cyclus kan ook wijzen op het Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt. Dit is een vrij veelvoorkomende aandoening waarbij er vochtblaasjes (cysten) op de eierstokken ontstaan. Die zorgen ervoor dat hormoonniveaus ontregeld raken, wat kan leiden tot een onregelmatige cyclus.

Dagelijks de leukste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK:

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden