null Beeld

Dít zegt je oorsmeer over je gezondheid

Toegegeven: het is niet het meest smakelijke onderwerp om over te praten, maar het is wel belangrijk om je oorsmeer in de gaten te houden. De kleur en structuur zegt namelijk veel over je gezondheid.

Elselien van Dieren

Maar eerst even dit: waar is oorsmeer eigenlijk goed voor? Het beschermt je kwetsbare gehoorganghuid tegen vocht, uitdroging, bacteriën, schimmels, stof en ander vuil.

Wattenstaafje

Als je te veel oorsmeer hebt, kun je je oren schoonmaken met een wattenstaafje. Let wel op dat je het staafje niet te diep in je oor steekt. Volgens KNO.nl moet het watje tijdens het schoonmaken nog zichtbaar zijn.

De typen oorsmeer op een rijtje:

Type 1: zacht en lichtgeel

Dit type oorsmeer komt voor bij kinderen. Zij produceren sowieso meer oorsmeer dan volwassenen, dat is heel normaal en gezond.

Type 2: nat, plakkerig en geel

Voor volwassenen is dit het meest voorkomende type oorsmeer. Nat en plakkerig klinkt misschien niet zo fijn, maar dit zorgt er juist voor dat je oren niet te droog worden.

Type 3: donker en plakkerig

Heeft je oorsmeer een donkere kleur? Dan heb je waarschijnlijk een sterke lichaamsgeur. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker je ruikt.

Type 4: wit, droog en vlokkerig

Ook dit is, net als type 2, een soort oorsmeer die veel voorkomt bij volwassenen. De witte kleur verraadt dat je waarschijnlijk geen sterke lichaamsgeur hebt.

Type 5: dik en donker

De klieren in je oren veroorzaken het oorsmeer. Wanneer je gestrest bent of angstig produceren je klieren meer oorsmeer dan normaal, net als dat je meer gaat zweten in zo'n situatie. Wanneer je oorsmeer dik en donker is, heb je meer oorsmeer aangemaakt dan je lichaam nodig heeft en komt het vanzelf naar buiten.

Type 6: donkerbruin of zwart

Hoewel dit type oorsmeer er niet echt lekker uitziet, is het geen reden tot paniek. Donkerbruin of zwart oorsmeer kan veroorzaakt worden door stress (zie type 5) en vervolgens een tijdje in je oor hebben gezeten. Hierdoor is het uitgedroogd en krijgt het de donkerbruine of zwarte kleur.

Type 7: bloederig oorsmeer

Het kan zijn dat je oorsmeer er bloederig uitziet, maar dat het gewoon gedroogd oorsmeer is dat al een tijdje in je oor zat (zie type 6). Het zou echter ook een teken kunnen zijn dat je trommelvlies gescheurd is. Ga voor de zekerheid naar de dokter.

Type 8: nat en loperig

Het is heel natuurlijk dat er af en toe een klein beetje oorsmeer uit je oor loopt, maar als het er in grote hoeveelheden met pus uitkomt dan is het verstandig om even langs de dokter te gaan. Dit zou kunnen duiden op een gescheurd trommelvlies.

Type 9: grijs

Grijs oorsmeer. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is niets meer dan wat stof in je oren. Helemaal niet erg dus. Tenzij je daarnaast enorme jeuk hebt in je oren, dan zou het kunnen wijzen op een huidaandoening. Ga in dat geval even naar de dokter.

LEES OOK:

VIDEO: Over gezondheid gesproken. Kunnen antioxidanten kanker en hart- en vaatziekten voorkomen?

Bron: Little Things, KNO.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden