Dít zegt je relatie met voeding over je relatie met geld Beeld Getty Images
Dít zegt je relatie met voeding over je relatie met geldBeeld Getty Images

Dít zegt je relatie met voeding over je relatie met geld

Onze relatie met voeding heeft daadwerkelijk invloed op hoe we met geld omgaan, zo vertelt een financieel expert aan de Britse krant Daily Mail. Huh wat? Lees snel verder om erachter te komen hoe dit precies zit.

Faye BosGetty Images

Kun je wel wat budgettips gebruiken in deze tijd? Dan kunnen veranderingen in je eetgedrag je helpen bewuster om te gaan met geld, aldus financieel expert Canna Campbell. Wij lichten de belangrijkste ‘eet-en uitgeeftypes’ voor je uit. Welke ben jij?

De bewuste eter

Ben je een langzame eter en sta je graag stil bij elke hap die je in je mond stopt? Dan is er volgens Campbell een grote kans dat je je geld slim uitgeeft en ben je waarschijnlijk een spaarder. ‘Mensen die hun eten op zich laten inwerken, zijn eerder geneigd om ook voorzichtig uit te geven’, vertelt ze.

Hoe je jezelf aanleert om bewuster te eten? Zet de tv uit tijdens het eten en focus op je maaltijd. Dit vertaalt zich naar je financiële gedrag door bewust om te gaan met betalingen. Door voortaan bijvoorbeeld alleen te betalen met contant geld, forceer je jezelf bewuster te worden van wat je uitgeeft. Het komt dus allemaal neer op één basisprincipe: eet langzamer en geef langzamer uit.

Altijd gehaast

Betrap je jezelf erop dat je je maaltijden vaak naar binnen schrokt. Dan ben je misschien een ‘mindless grazer’: je blijft eten en kopen, maar voelt je nooit écht tevreden. Je bent in wezen altijd op zoek naar méér. Niet heel mindful dus. Campbell heeft wel een tip: betaal met contant geld en houd een financieel overzicht bij van wat je uitgeeft, net zoals een eetdagboekje. Dit zal je herinneren aan wat je hebt uitgegeven of gesnackt, waardoor je eerder stopt met zoeken naar bevrediging en voldoening.

De chaoot

Ben je altijd maar druk, druk, druk? Dan herken je jezelf misschien in het type van de chaotische eter, die geen financiële routine en geen plan heeft. Je winkelt en geeft geld uit wanneer je de noodzaak voelt, en de rationaliteit is bij sommige aankopen ver te zoeken.

Wat Campbell adviseert? ‘Adem in en uit, maak een lijstje met wat je nodig hebt qua voeding of uitgaven - en schrijf ook op waarom.’ Dit helpt onnodige aankopen tegen te gaan.

De gepassioneerde foodie

Laat je je eten en aankopen graag aan anderen zien? Kun je niet stoppen ernaar te kijken of het erover te hebben? En ben je dol op luxe, ook als je het je eigenlijk niet kan veroorloven? Dan ben je waarschijnlijk erg gul. Een mooie eigenschap, maar ook een risico om je eigen grens over te gaan. Ga bij jezelf na welke eigenschappen ervoor zorgen dat je dwangmatig geld uitgeeft.

De anti-verspillingseter

Gooi je zelfs het kleinste restje eten niet weg? Duurzaam! Volgens Campbell bestaat er daarnaast ook een grote kans dat je hebberig bent. Je hebt waarschijnlijk een dikke, vette bankrekening, maar doet niets liever met je geld dan sparen. Op deze manier eten en uitgeven lijkt heel verstandig, maar kan volgens Campbell té extreem worden, bijvoorbeeld als je jezelf dingen ontzegt. Het kan dan triggers oproepen.

De knabbelaar

En tot slot: de knabbelaar. Deze persoon legt zichzelf op zuinig te leven en doet graag en vaak koopjes. ‘Deze mensen hebben vaak niet door hoeveel al hun kleine uitgaven bij elkaar opgeteld zijn’, aldus Campbell. Ook hier kan een financieel dagboekje weer helpen.

Welk type eter en uitgever ben jij? Doe je het graag zuinig aan of doe je, vaak gedachteloos, maar wat?

Moet je echt even op de kleintjes letten? In de onderstaande video leggen we uit hoe je een week lang geen cent extra uitgeeft.

Bron: Daily Mail

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden